GRNews

GRNews

Od prvog gradonacelnika Atine sa 14.000 stanovnika pre 185 godina do danas

Ove nedelje se bira novi gradonacelnik Atine. Svi kandidati su predstavili svoje programe, objavili svoje inicijative i akcije, i formulisali svoja razmisljanja o tome kako se nositi sa odabirom kljucnih izazova koji uticu na stanovnike najveceg grada Grcke.
Ali ko je bio prvi gradonacelnik Atine? Sa kojim vecim problemima se onda morao baviti? Koliko je bilo stanovnika u to vreme?
Prvi gradonacelnik Atine bio je sa Peloponeza! Anargiros Petrakis, potomak istorijske porodice Dimitsana.
Prvi opstinski izbori odrzani su 1835. godine i gradonacelnik je izabran od strane gradskog veca, ali tada uz odobrenje vlade, a ne direktnim glasanjem gradjana.
Ali koliko je onda bilo atinskih gradjana? Prema prvom popisu nisu prelazili 14.000! U opstinskom vecu bilo je mnogo imena poznatih Atinjana, kao sto su D. Kallifronas, P. Skouzes, I. Makrigiannis, N. Elderas i drugi.
Stampa tog vremena zahtevala je odmah potrebne projekte za osvetljenje i vodosnabdevanje ! Prvu vodovodnu mrezu cinile su reke Ilissos i Eridanos, a kasnije i Adrijanov Akvadukt. Osvetljenje Atine su bile uljane lampe koje su ispadale iz funkcije kad su duvali jaci vetrovi! Za prve opstinske radove korisceni su bavarski inzenjeri i radnici!
Za svoja putovanja, Atinjani i posebno dame su koristile malteske nosace, na cijim su ledjima prelazile blatnjave puteve zimske. Jedan od prvih projekata koji su u to vreme zapoceti je izgradnja opstinske bolnice i osnivanje opstinske policije.
Godine 1836 , postavljen je kamen temeljac gde sada zaseda grcki parlament. U tom periodu opstina nije imala u valsnistvu svoju zgradu. Aprila meseca 1874g. pocela je izgradnja opstinskih kancelarija,na istom mestu na kojem je i sada.
Kao sto verovatno znate, danas Atina sa predgradjima ima preko 5 miliona stanovnika.

Prosto je neverovatno da je za tako mali vremenski period grad postao meglupolis, kao i sto je neverovatno da je najveci deo starogrcke istorije zabetoniran i prekriven ruznim zgradama i krivim ulicama.