14-dnevni karantin za sve one koji uđu u Grčku

14-dnevni karantin se odnosi na sve one koji ulaze u Grčku bez obzira na nacionalnu pripadnost, odlučeno je na današnjem sastanku premijera sa rukovodstvom Ministarstva zdravlja, objavila je zamenica portparola vlade Aristotela Peloni.

I dalje ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, veliki trgovački centri itd.

Ostaju otvoreni: Apoteke, supermarketi, sve što se tiče snadbevanja na tržištu, benzinske pumpe, banke i e-trgovina.

Gospođa Peloni je takođe upitana da li će biti donesena odluka o zabrani saobraćaja i odgovorila je da je “stvar dezinformacije o zabrani saobraćaja”. Individualna je odgovornost za sve je ostati kod kuće.

U isto vreme, gđa Peloni je izjavila da je Kiriakos Mitsotakis kontaktirao Arhiepiskopa Grčke Jeronima i zamolio ga da verski objekti ostanu otvoreni samo za pojedinačno bogosluženje a nikako za masovna okupljanja. Odgovor jos nije dobio.

“Kao što znate, epidemija koronavirusa se povećava – kako se i očekivalo, i očekuje se da će se dodatno povećati u narednom periodu. Kao što je premijer više puta istakao – teškoće su pred nama. Sledeći mesec će biti veoma težak. Važno je ograničiti prenos virusa kako bi se zdravstveni sistem mogao nositi sa ovim izazovom, tako da ranjive grupe i osobe kojima je potrebna hospitalizacija dobiju potrebnu negu.
Od prvog trenutka, vlada iskreno i pošteno izveštava o svim merama koje preduzima”.

Glasine koje kruže poslednjih sati o univerzalnoj zabrani rada svih marketa pogoršavaju zbrku i vode ka dezinformacijama. Ne odgovaraju stvarnosti. Neka ovi trenuci budu mirni.
Finansijske institucije i benzinske pumpe još nisu zatvorene”.

“Nijedna država ne može u potpunosti da kontroliše problem. Ono što može učiniti – a mi radimo – jeste da postepeno poduzimamo sve više i više koraka. Vlada, čiji je prioritet zaštita javnog zdravlja, preduzima neviđene mere i poziva sve da ostanu kod kuće kako bi ograničili širenje virusa. To je više individualne odgovornosti, ali i društvene odgovornosti”.
Izjavila je gospođa Aristotela Peloni.

Juče su donešene sledeće mere:

– prekid kopnenih, morskih i vazdušnih veza sa Albanijom i Severnom Makedonijom, osim prevoza robe i ulaska u zemlju osoba grčke nacionalnosti ili onih koji su nastanjeni u Grčkoj.

– Prekid prevoza putnika u i iz Italije za putnike. Teretni prevoz se nastavlja.

– zabrana krstarenja brodovima i jedrilicama u grčkim lukama.

– Prekid vazdušnih usluga ka Španiji.

KORONAVIRUS