Bloomberg: Grčka među najgorim zemljama za život u eri pandemije - Sa najvećom stopom smrtnosti i najtežim karantinom

lockdown Grčka

Izbijanje drugog talasa pandemije i dugo očekivanje vakcina protiv koronavirusa prouzrokovali su neke zapanjujuće promene na Bloombergovoj rang listi Covid Resilience – koja se ažurira mesečno – za najbolja i najgora mesta na svetu tokom ere Covid-19.

Novi Zeland – sa zatvorenim granicama, dostupnošću vakcina za sve i iskorenjivanjem virusa – ostaje na vrhu liste, a sledi Tajvan. Australija, Norveška i Singapur.

Suprotno tome, od 53 zemlje koje su na listi ovog popularnog finansijskog sajta, Grčka je na pedesetom mestu, odmah iznad Perua, Argentine i Meksika.

Napominje se da od 53 Grčka ima najveću stopu smrtnosti (6,3%)!!!

 
Bloomberg

Bloombergove tabele procenjuju i stanje drugog talasa u svakoj zemlji i da li je moguće u njemu trenutno živeti pristojno. Procena se vrši sa sledećim faktorima: U prvoj kategoriji (država Covid-19) izračunati su slučajevi mesečno, mortalitet, ukupne smrtne slučajeve na milion građana, pozitivne stope testova i pristup vakcinama.

U drugoj kategoriji (kvalitet života) izračunava se težina lockdown-a, slobodno kretanje građana, prognoza za budućnost privrede, stanje zdravstvenog sistema, ali i koliko se život građana promenio.

Grčka ima tri negativna prva. Ne samo da ima najveću stopu smrtnosti od ostale 52 zemlje, već ima i najgori karantin sa najmanje pokretljivosti građana. Konačno, nalazi se na desetom mestu sa najlošijom prognozom za budućnost privrede za 2021. godinu.

 
Bloomberg1

Vredi napomenuti da su SAD-e pale 19 mesta od poslednjeg brojanja od 24. novembra. Toga datuma Grčka je bila na 31. mestu.

Na rang listi su zemlje sa ekonomijama većim od 200 milijardi dolara.

LINK