Zemljotres u Grčkoj jačine 6 stepeni po Rihterovoj skali dogodio se u 12:16 u blizini Larise i Elasone

Zemljotres 1

Snage civilne zaštite su u velikoj pripravnosti, nakon snažnog zemljotresa magnitude 6 stepeni Rihterove skale koji se dogodio u 12:16 u blizini Larise i Elasone.

Jake vibracije oštetile su najmanje 30 kuća, dok je šest osoba moralo biti izvučeno iz ruševina.

Zemljotres je takođe naneo veliku štetu kućama i školi u Damasiju. Kako je primetio guverner Tesalije Kostas Agorastos, „uz pomoć vojske na stadionu Damasiu biće postavljeni šatori za prenoćište ljudi kojima su kuće oštećene“.

Fokusna dubina, prema Geodinamičkom institutu, iznosila je deset kilometara, nakon čega su usledila tri manja udara od 4,6 Richtera (u 12.19), 4.2 Richtera (u 12.26) i 4.9 Richtera (u 12.34).

Sve uključene snage ostaju u punoj pripravnosti za neposrednu pomoć ako je potrebno, dok je Generalni plan pod nazivom “Ekelados” za hitno reagovanje i upravljanje posledicama zemljotresa već aktiviran.

Snage civilne zaštite odmah su aktivirane (Vatrogasna brigada, Grčka policija, Hitna pomoć, Lokalne vlasti), dok su posebna jedinica za upravljanje katastrofama (EMAK) i Vatrogasne jedinice u stanju pripravnosti u tom području.

Pored toga, helikopter Vatrogasne jedinice vrši vazdušni nadzor šireg područja kako bi otkrio moguću štetu i trenutnu intervenciju, dok specijalni tim bespilotnih letelica EMAK leti u tom području za mapiranje klizišta i urušavanja zgrada.

Prema dosadašnjim evidencijama, zemljotres je naneo materijalnu štetu na kućama na području Mesohori, Elasona, gde je uspešno završena akcija spasavanja jedne starije osobe, kao i u jednoj školi na području Damasi Tirnavou , drugi povređeni za sada nisu zabeleženi.

Oštećene su stare kuće na području Elasone i tačnije u selima koja se nalaze južno od opštine Tirnavos, dok je crkva Agios Dimitrios u Meshoriju takođe uništena.

Zemljotres u Grčkoj 2

Napominje se da su zamenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Nikos Hardalias i generalni sekretar civilne zaštite Vasilios Papageorgiu, kako je naglašeno u saopštenju Generalnog sekretarijata civilne zaštite, od prvog trenutka u uključeni u akciji pri Nacionalnom koordinacioom centru za poslovanje i upravljanje i u stalnoj su komunikaciji sa svim nadležnim telima, kako bi se pružila sva moguća pomoć.

U region se seli i vladina jedinica pod vođstvom zamenika ministra, premijera, državnog ministra Teodorosa Libaniosa, generalnog sekretara za infrastrukturu Jorgosaa Karajanisa i šefa GEETHA-e (Generalštab nacionalne odbrane) Konstantinosa Florosa. Takođe će prisustvovati i nacionalni komandant civilne zaštite, Teodosios Dimakojanis, kao i zamenik šefa vatrogasne brigade, general-pukovnik Jakovos Kleftospiros.

Zemljotres u Grčkoj

Seizmolozi su na oprezu!

Profesor seizmologije na Univerzitetu Aristotel u Solunu, Kostas Papazahos, nije isključio mogućnost vrlo jakog potresnog udara iste magnitude, dodajući da će uslediti nekoliko naknadnih udara.

Gospodin Papazahos je naglasio da škole ni u kom slučaju ne bi trebale biti otvorene sutra.