Veliki utorak

Veliki utorak, drugi dan Velike nedelje, posvećen je čišćenju kuće. U nekim oblastima Grčke, na Veliki utorak, prave se Kulurakia (tradicionalni uskršnji kolačići pretežno u obliku pletenice) i Cureki (slatki grčki uskršnji hleb). Ovi običaji se najčešće u Grčkoj odvijaju na Veliki četvrtak.

Na ostrvu Tasos se poštuje drevni običaj „Gia vrek ‘Aprili m‘“ (da pada kiša u aprilu), gde se plešu tradicionalni plesovi.
To je prolećni događaj za koji tradicija kaže da se stanovnici ostrva okupljaju i mole Boga da padne kiša kako se vinova loza ne bi osušila i da bude dobra berba grožđa koja će doneti slatko vino sa Tasosa.

Na brdima iznad grada Ierissos, Halkidiki na Uskršnji utorak imaju običaj “Tou mavrou niou t ‘aloni” (Crno gumno).

Počinje sa plesovima i uskršnjim pesmama, a kulminira plesom Kangeleftos.

Ples Kangeleftos predstavlja prikaz masakra nad 400 Jerisana od strane Turaka tokom revolucije 1821. Plesači prolaze ispod velikog lovorovog luka, s desne i leve strane dva mladića sa podignutim mačevima. Usred pesme, ples se „presavija“, privodeći tako plesače jedni drugima za završni pozdrav.

Tada se časte sa Curekijem ( grčkim uskršnjm, slatkim pecivom), jajima i kafom koja ključa u velikom kotlu

Na Kritu su običaji Svete nedelje mnogi, ali izvan poznatih koji važe u celoj Grčkoj, crvena jaja, kulurakija itd. zanimljiv je jedan posebni običaj.

Krićani, posebno u selima Hanje, ne slušaju pesme, ne pevaju, ne zvižde i ne igraju karte tokom Svete nedelje.

Na Veliki utorak u crkvi se čita priča o deset devica. Dok se noću peva tropar Kasijane. Ovaj tropar je jedan od najlepših tropara čitave crkvene himnografije.

To je Tropar (himna svetitelju) koji je napisala monahinja i kompozitor vizantijske muzike Kasijani.