GRNews

GRNews

Umrla je Doris Dej: Legenda Holivuda nas je napustila u 97. godini

Doris Dej, glumica, pevacica i aktivistkinja, umrla je u 97. godini, potvrdila je Doris Day Animal Foundation, javlja AP.

Filmsku karijeru zapocela je 1948. godine sa filmom “Romance on the High Seas” koji joj je obezbedio uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u nebrojeno mnogo romantičnih komedija, mjuzikala, komedija i drama.
Alfred Hickok ju je trazio za svoj film “The Man Who Knew to Much”u kojem je igrala pored popularnog Dzejmsa Stjuarta. Film je doziveo veliki uspeh i zaradu. Ali njene najgledanije i najobozavanije uloge su romanticne komedije u kojima je briljirala ranih sezdesetih godina proslog veka.

Doris Dej je snimila filmove u kojima su joj partneri bili neki od najpozeljnijih glumaca zlatnog Holivuda, Klerkom Gejblom, Keri Grantom, Dejvidom Nivenom i Rodom Tejlorom. Najveci uspeh je pak dozivela u filmovima u kojima je igrala sa neodoljivim Rok Hadsonom u dva cuvena ostvarenja “Pillow talk” i “Move over Darling!”
Nakon velikog uspeha u filmskoj karijeri, Doris Dej je odlucila da se oproba i na televiziji. Dobila je svoj sou pod nazivom “The Doris Day Show” koji se uspesno prikazivao sirom Amerike od 1968 – 1973. godine.

Poznata je kao najveca zvezda 60-tih i americka miljenica. Dobila je nagradu za zivotno delo Gremi, kao i Oskara za glavnu zensku ulogu i nagradu za zivotno delo “Golden Globe”.

Od Dzordža Busa 2011. godine, dobila je “Medalju slobode”.