Period Triodiona je crkveni desetonedeljni period pre Uskrsa, počevši od nedelje Telonu kai Fariseu (Τελώνου και Φαρισαίου) i traje do Velike Subote (Μεγάλο Σάββατο). Ovaj period uključuje Veliki Četrdesetodnevni post kao i Veliku Sedmicu (Μεγάλη Εβδομάδα) tj. poslednju sedmicu pred Uskrs (Πασχα).
Ovo razdoblje se naziva i period Apokrion (Απόκριες) kad se održavaju brojni karnevali širom Grčke.

Zato kad u Grčkoj kažete Apokries, podrazumeva se vreme karnevala. Etimološki prevod reči Apokries (Απόκριες) bi bio “odricanje od mesa”.
Prve tri nedelje u Grčkoj su poznate po održavanju brojnih karnevala u svim mestima širom ove lepe zemlje.

Zanimljivo je da  sve škole u Grčkoj priređuju svoj mali karneval, kao i skoro sve veće opštine , čak i sela širom Grčke.

Vrhunac karnevala je u zadnjoj nedelji Apokrija, dan pred početak Velikog posta. Završni karneval se održava u Patri. Ovaj karneval privlači na desetine i stotine hiljada ljudi kako iz Grčke tako i iz celoga sveta. Preporučujemo vam iz sveg srca da učestvujete u ovom fantastičnom doživljaju.

Prvi ponedeljak Velikog posta se u Grčkoj naziva Katara Deftera (Καθαρά Δευτέρα) – Čisti Ponedeljak i predstavlja izmedju ostalog zavrsetak Apokrija i neradni je dan. Za ovaj dan se po tradiciji u nebo puštaju papirni zmajevi!

Prva nedelja Triodiona (Τριωδίου) je “κατάλυση στα πάντα”, što znači da može sve da se jede čak i sredom i petkom. Stoga se naziva slobodnom „ελεύθερη“ ili apsolutnom “απόλυτη”.

Druga nedelja Triodiona je isto “κατάλυση στα πάντα” (jede se sve) svih dana osim srede i petka koji su posni. Ova sedmica se naziva i “Mesna” (Κρεατινή). U četvrtak te druge nedelje u Grčkoj se slavi običaj koji se zove Ciknopempti (Τσικνοπέμπτη) u slobodnom prevodu “Mrsni Četvrtak”, gde se konzumira u velikim količinama meso.

Treća sedmica Triodiona se u slobodnom prevodu zove “Mlečna” od reči Tirofagu (Τυροφάγου ili Τυρινής), naziva se još i Bela nedelja. Ove sedmice se jedu uglavnom mlečni proizvodi sa naročitim naglaskom na sireve raznih vrsta. Mogu se konzumirati i jaja, riba (u Grčkoj se riba ne smatra mesom) i naravno maslinovo ulje, ali je zabranjeno meso.

Od četvrte nedelje, na Veliki ponedeljak, počinje Veliki Četrdesetodnevni post.