Samarina: Jedinstveno selo na 1.450 m nadmorske visine

Samarina Grevenon gr

Samarina je jedno od najpoznatijih vlaških sela Pindosa, blizu granice zapadne Makedonije i Epira, na udaljenosti od 50 km od mesta Grevena. Izgrađeno je na nadmorskoj visini od 1.450 m. Na istočnim padinama planine Smolika i smatra se najvišim selom, ne samo u Grčkoj već i na Balkanu.

 
Samarina selo u Grčkoj

Predeo je impresivan sa velikim borovima koji se smenjuju sa gustim hrastovima i bukvama. Prirodne lepote, obilje izvora hladne i čiste vode sa jedinstvenom klimom učinili su da je mnogi zovu „Lepa Samarina“. Leti njegova populacija dostiže 5.000 stanovnika.

 
Samarina Grevenon

Glavna atrakcija sela je ogromna crkva Bogorodice opasana sa vekovnom borovom šumom. Oni koji vole pešačenje mogu da prošetaju do manastira Agia Paraskevi (1713) koji se nalazi u šumi i koji su ukrašeni freskama lokalnih ikonografa, kao i da otkriju dolinu Valia Kirna jugozapadno od Samarine. Ovaj potok izvire iz planine Smolikas i formira vodopade. Jugozapadno od sela, u podnožju Smolikaša, nalaze se dva poznata jezerca, Smolika i Apa Spintziourata (Viseća voda).