Grčki Recepti - Pitarija sa ostrva Anafi

Špagete sa grčkog ostrva Anafi

Pokušaćemo da napravimo serijal o tradicionalnim receptima sa grčkih ostrva.

Uobičajeno je kad odete na odmor na neko ostrvo da vidite njegove znamenitosti, plivaćete  na njegovim zadivljujućim plažama, fotografisaćete se u njegovim uličicama. A onda ćete sesti u kafanu na ostrvu koju ste ove godine izabrali za odmor i postaviti pitanje, šta da naručimo za jelo. Odreske, hamburgere i musake možete pronaći bilo gde.

Predlažemo vam da isprobate ono posebno što kulinarska tradicija svakog ostrva može da ponudi, što je deo njihove draži: Lokalni sastojci, jedinstveni recepti i ukusi koje nećete naći nigde drugde – jer ko će bolje napraviti tradicionalno jelo, od samih meštana ostrva.

Danas vam predstavljamo recept sa ostrva Anafi – Pitarija (Πιτάρια).

Pitarija (Πιτάρια) su domaće špagete od tradicionalno ručno pravljenog tankog lista testa na ostrvu Anafi koje se suši na suncu. Jedu se kuvane, sa paradajz sosom i lokalnim rendanim sirom Ladotiri (Λαδοτύρι).

Ovo kikladsko ostrvo sa svojih 300 stanovnika može se pohvaliti sa svojih 600 zidanih peći na drva. Meštani ih zovu pekarama i ponekad su veće i od starih jednosobnih porodičnih, tradicionalnih kuća na ovom ostrvu. U rernama se peku knedle, ječmeni štapići, izrezbareni beskvasni hlebi i dvostruko pečena beskvasna peciva u koja se dodaju šafran, anis, mastika i malo soli.

 

Materijal

1 paket špageta br.7

1/2 kutije gustog soka od paradajza

3 kašike supene, maslinovog ulja

1 beli luk

so

biber

malo cimeta

Malo domaćeg sira (Ladotiri), narendanog ili Kefalotiri

Priprema

Zagrejati ulje i sitno seckati beli luk.

Na ulju dodajte beli luk i kad lagano porumeni, dodajte paradajz, cimet, so i biber.

Neka se krčka oko 20 minuta.

U loncu sa uzavrelom vodom dodajte špagete.

Izvadimo ih i procedimo kad su „al dente“ (to je stanje čim se izugubi bela boja iz sredine špagete, tvrdo na zagriz ali bez sirovog ukusa u središtu)

Prelijte sosom i rendanim sirom Ladotiri ili nekim tvrdim sirom.

 

Ladotiri

 

Ladotiri je podvrsta sira koji se naziva Kefalotiri (tvrdi, slani žuti sir koji se u Grčkoj i Kipru pravi od ovčjeg ili kozjeg mleka – ili sa obe vrste mleka istovremeno).
Na ostrvu Anafi ovaj Kefalotiri, 25-30 dana od njegovog pravljenja ulazi u posude sa uljem, gde se čuva. U prošlosti su koristili maslinovo ulje, ali sada nekolicina njegovih proizvođača preferira semensko ulje, jer nije tako jako u aromama i ukusu. Sve dok stoji u posudama, postaje pikantniji i njegova boja tamni, dosežući i do crvenkastosmeđe boje.

Narvno da je velika razlika jesti ove testenine napravljene sa originalnim proizvodima sa ostrva Anafi. Zato vam preporučujemo kad posetite ovo kikladsko ostrvo obavezno probate ovo jelo. NJAMNJAM