GRNews

GRNews

Preminuo je veliki glumac Kirk Daglas

Poslednji iz generacije zlatnog doba Holivuda umro je u 103 godini!

Vest o njegovoj smrti objavio je njegov sin, glumac Majkl Daglas:

“S velikom tugom objavljujemo da nas je Kirk Daglas napustio danas u 103. godini. Za svet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma, ali za mene i za moju braću Džoela i Pitera bio je jednostavno tata, napisao je Majkl Daglas na Fejsbuku.
Kirk je imao lep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svetu”, napisao je Majkl”.
Kirk Daglas rođen je u Amsterdamu u Njujorku 1916. godine. Njegovo pravo ime bilo je Isur Danjelović.

 

Najpoznatiji je po svojim filmovima: Out of the Past, 1947 – Champion, 1949 – Detective Story, 1951 – Ace in the Hole, 1951 – The Bad and the Beautiful, 1952 – 20000 Leagues Under the Sea, 1954 – Lust for Life, 1956 – Paths of Glory, 1957 – Spartacus, 1960 – Seven Days in May, 1964.

Tri puta je nominovan za Oskara za najboljeg glumca, a 1995. mu je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku dodelila nagradu Akademije za 50 godina stvaralačke i moralne snage u svetu kinematografije. Takođe ga je odlikovao i Američki filmski institut, a 1999. godine Američki filmski institut ga je postavi na 17. mesto na listi najvećih zvezda svih vremena.

Legenda  sedme umetnosti imao je ozbiljne zdravstvene probleme još od devedesetih godina. Pretrpelo je moždani udar 1996. godine i srčani udar 2001. godine.

 

Daglas je bio veliki zavodnik u svojim mladim danima.
Ali je ipak kasnije sretno živeo sa svojom suprugom od 1954 godine, Anom Bidens, koju je upoznao u Francuskoj i postala mu je druga supruga.

 

Kirk Douglas, sin židovskih imigranata iz Belorusije, bio je poznat po eksplozivnom stilu u mnogim svojim interpretacijama, jer se naročito na velikom ekranu odražavao njegov osećaj ljutnje i pobune protiv „nepravde“. Postao je jedna od najvećih zvezda filmske industrije 1950-ih i 1960-ih.
Takođe je poznat u pokušaju razbijanja takozvane “crne liste” u Holivudu, isključivanju glumaca, režisera i scenarista, jer su bili “navodno” povezani sa komunističkim pokretom.
Za tu borbu je izjavljivao da mu je bila znacajnija od bilo koje filmske uloge!