Izvanredna vest - Odobren efikasan lek protiv COVID-19 u Grčkoj

Colchicine1

Zeleno svetlo za ulazak Kolhicina (Colchicine), dobro poznatog i jeftinog kardiološkog leka, u protokol oralnih tretmana kod pacijenata sa kovidom – 19 dao je komitet stručnjaka Ministarstva zdravlja, nakon rezultata velike kanadske studije u kojoj je učestvovala i Grčka.

Kanadska studija pokazala je da je primena Kolhicina kod pacijenata sa covid-19 “smanjila smrtnost za 44%, hospitalizaciju za 25% i potrebu za intubacijom za 50%“, rekao je Spiros Deftereos, nacionalni kardiološki koordinator u Grčkoj.

Šta je odlučio Komitet eksperata

Komitet je odlučio, kako je izjavio predsednik Helenskog (Grčkog) društva za infekcije i član odbora P. Gargalianos, da uključi lek Kolhicin za upotrebu kod pacijenata van bolnice.

Međutim, kako je istakao, “recept za ovaj lek će prepisivati doktor, za određene kategorije ljudi sa pozitivnim molekularnim testom na koronavirus”.

Odnosi se na pacijente starije od 60 godina koji imaju pozitivan molekularni test bez obzira da li imaju hronične bolesti ili ne. Takođe za pacijente od 18 do 60 godina sa najmanje jednom hroničnom bolešću ili temperaturom većom od 38 stepeni tokom najmanje 48 sati.

U hronične bolesti uključuju se dijabetis, gojaznost, nekontrolisana hipertenzija, astma, HOBP (Hronična opstruktivna bolest pluća), srčana insuficijencija i koronarne bolesti.

Primena kolhicina u obliku pilule obaviće se kada lekar odluči, a procenjuje se da će se primeniti u prva dvadeset četiri sata nakon pozitivnog molekularnog testa.

Posle objave pozitivnih rezultata velike multicentrične randomizovane studije Colcorona, završene u Kanadi, na približno 5.000 pacijenata sa COVID 19, koja je “pokazala značajnu korist od primene kolhicina kao leka koji se daje kada neko ima koronavirus”, kaže P. Gargalianos.

Pitanje je hitno pokrenuto pred Komitetom stručnjaka Ministarstva zdravlja Grčke kako bi se odlučilo da li ovaj jeftini tretman može biti uključen u protokol lečenja pacijenata sa covid-19 i u Grčkoj, što se konačno i dogodilo.

Vredi napomenuti da je u kanadskoj studiji COLCORONA Grčka takođe učestvovala sa nacionalnim koordinatorom profesorom Spirosom Deftereosom i njihovim članovima Sotirisom Tsiodrasom, Panagiotisom Gargalianosom, D. Vrahatisom i S. Giotakisom i aktiviranim centrima u Atini, Kozaniju i Aleksandrupoliju (prof. Panagopulos Periklis), bolnica Triasio (dr. Hristoforos Olimpios) i u Patri prof. Markos Marangos.

Kanadska studija pratila je prvu objavljenu randomiziranu studiju sprovedenu u Grčkoj- GRECCO-19 – koja je obuhvatila 16 centara u Grčkoj i naučni doprinos Humanitas Clinical Research Hospital (Italija), Hospital Universitario y Politécnico La Fe(Španija), Mount Sinai (SAD), Yale (SAD)

Kako je započela ideja o primeni i proučavanju kolhicina?

Kao što istraživači ističu, kada su postali dostupni prvi podaci o COVID-19, negativna uloga prekomerne inflamatorne reakcije tela na osvajača (virus koji se sada naziva SARS-CoV-2) brzo je shvaćena i to na višesistemskom nivou, odnosno da zahvaća mnoge organe, uključujući miokardijum.

Njihovo dugogodišnje iskustvo sa Kolhicinom, njegovom sigurnošću, ali i terapeutskim antiinflamatornim svojstvima kod perikarditisa, kako su ih izvestili, navelo ih je na razmišljanje da ga koriste kako bi zaštitili telo od bočnih negativnih upalnih efekata stvorenih COVID-19 .

Prvobitna ideja studije GRECCO-19 bila je Grčka, ali puni razvoj protokola, analiza i objavljivanje rezultata urađeni su u saradnji sa naučnicima iz Grčke, Italije, Španije i SAD, uključujući grčke naučnike iz dijaspore.

Inače cena ovoga leka pre objavljivanja ovih informacija bila je veoma mala:

Bolnička cena: 3,29 €
Veleprodajna cena : 3,78 €
Maloprodajna cena : 5,20 €