Grčki recepti - Guna Paru

Grčki recepti Guna Paru

Uobičajeno je kad odete na odmor na neko ostrvo da vidite njegove znamenitosti, plivaćete  na njegovim zadivljujućim plažama, fotografisaćete se u njegovim uličicama.

Kasnije ćete sesti u kafanu na ostrvu koju ste ove godine izabrali za odmor i postaviti pitanje, šta da naručimo za jelo. Odreske, hamburgere i musake možete pronaći bilo gde.

Predlažemo vam da isprobate ono posebno što kulinarska tradicija svakog ostrva može da ponudi, što je deo njihove draži: Lokalni sastojci, jedinstveni recepti i ukusi koje nećete naći nigde drugde – jer ko će bolje napraviti tradicionalno jelo, od samih meštana ostrva.

Danas vam predstavljamo recept sa ostrva Paros – Guna Paru (Γούνα Πάρου)

Guna Paru (Γούνα Πάρου) je tradicionalni recept sa ostrva Paros. To je u suštini riba koja se nekoliko sati ostavlja da se suši na jakom suncu. Tada se peče na ugljenu i postaje meza uz rakiju Sumu (σούμα-je tradicionalno alkoholno piće Rodosa, Parosa i drugih ostrva centralnog i istočnog Egeja), što ostaje nezaboravno za one koji je probaju.

Idealne ribe za ovo jelo su Skuša, Lokarda ili Šarun, jer su to masne ribe koje i posle sušenja ostaju sočne i ukusne.

Ribe čistimo otvarajući ih sa leđa odvajajući ih u dva fileta. Isperite ih s puno vode, ako ste na moru preporučujemo morsku vodu. Ribari ih posle čišćenja drže jedno vreme u kanti morske vode gde dobijaju poseban ukus.

Ocedite ribu.

Pospite sa dosta grube soli, na oko 700-1000 grama ribe punu supenu kašiku soli.
Raširimo je na suncu, tako da oko njih kruži vazduh.

Pokrijte je sa mrežicom da zaštite ribu od insekata. Ostavljamo je da visi izložena suncu u zavisnosti od njihove debljine od 3 do 5-6 sati. Debela velika riba traži više sušenja. Međutim, ako je sunce jako, onda ih sunčamo 3-4 sata i ostavljamo ih u hladu 3-4 sata da se potpuno osuše.

Kad se osuše, spremne su za roštilj.

 

Sušenje ribe u Grčkoj

Budući da je Guna Paru već napola skuvana na vrućem suncu, nije potrebno dugo roštiljanje. 4-5 minuta sa svake strane dovoljno je da riba dobije lepu hrskavu koricu sa spoljašnje strane i ostane sočna iznutra.

Kad je gotova stavite je na tanjir, iscedite po njoj puno limunovog soka i dodajte origano (možete dodati čubar ili timijan)!

• Ova tehnika za sušenje ribe sa niskim udelom masti je započela pre mnogo decenija. Kada su ribolovci imali dobar ulov i nisu imali načina da je održe, kao danas frižidere i zamrzivače. Tako bi je raširili na suncu i osušili. Drugim rečima, uklonili su svu vlagu i na taj način su ribu mogli dugo čuvati negde u hladu kuće, gde struji sveži vazduh.

• Ako želite da Guna Paru napravite kod kuće i pečete u rerni ili na ugljenu, možete da koristite bilo koju ribu koju volite. Sve što trebate učiniti je ostaviti ribu koju koristite na suncu da se tečnosti puste i dobro osuše. Odnosno, ako imate debelu i masnu ribu, možete je tiho prosušiti u rerni i onda staviti da se prži.NJAMNJAM