Građani Evropske unije, Sjedinjenih Država, Britanije, Srbije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata moći će da putuju u Grčku

Grčka namerava da ukine restriktivne sedmodnevne uslove karantina od sledeće nedelje za putnike iz Evropske unije i pet zemalja koje nisu članice EU, Uslov je da su putnici vakcinisani ili imaju negativni test na koronavirus. Prošlog meseca Grčka je ukinula jednonedeljno pravilo karantina za izraelske putnike koji su vakcinisani ili imaju negativni test.

Grčka, koja je izašla iz desetogodišnje ekonomske krize pre pandemije prošle godine, rekla je da će otvoriti svoj turistički sektor, ključni pokretač rasta svoje ekonomije, do sredine maja.
“Postepeno ćemo ukidati ograničenja početkom sledeće nedelje uoči otvaranja turističke sezone 14. maja,” rekao je visoki zvaničnik ministarstva turizma za Rojters pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnik je rekao da će građani Evropske unije, Sjedinjenih Država, Britanije, Srbije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata moći da putuju u Grčku preko aerodroma Atina, Solun, Iraklion, Hanija, Rodos, Kos, Mikonos, Santorini i Krf i plus preko dva granična prelaza.

Covid Maska

Putnici iz ovih zemalja neće biti stavljeni u karantin ako dokažu da su primili dve doze COVID-19 vakcine ili ako im je urađen negativni test na koronavirus 72 sata pre dolaska, rekao je zvaničnik i dodao da će turisti biti podložni ograničenjima koje važe i za Grke (inače tih ograničenja ima jako puno, Grčka je u jednom periodu imala najstrožiji karantin na svetu).

Prema dosadašnjim pravilima, svi stranci koji stižu u Grčku moraju biti testirani i stavljeni u karantin sedam dana. Putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva i UjedinjenihArapskih Emirata moraće ponovo da urade test i po dolasku na aerodrome.

Grčka je prošla bolje od ostalih zemalja EU u suzbijanju prvog talasa pandemije, ali ponovna pojava infekcija COVID-19 primorala je Grčku da od novembra uvede lockdown koji traje i do sada. Grčka je do sada prijavila ukupno 301.103 slučajeva zaraženih i 9.054 smrtnih slučajeva.

Nedavno je objavljeno da će kad počne sezona, biti prihvaćen i dokument koji potvrđuje postojanje antitela (za one koje su preležali COVID – 19).

Sve ove objave se uvek trebaju prihvatiti sa dozom rezerve, jer su i prošlosti političari davali slične izjave u cilju podizanja svog rejtinga u Grčkoj, gde je narod posle 6 meseci karantina na ivici pucanja!