Danas Grci slave praznik Ipapanti - Dan majki

Dan Majki

Proslava Majčinog dana u Drevnoj Grčkoj

Drevni Grci su mnogo poštovali majku i shodno tome su je veličali kao životvorku, vekovima pre nego što se Dan majki slavio na Zapadu.

Majka Zemlja (Η Μητέρα Γη-Γαία), supruga Urana, bila je oličenje prirode koja sve rađa i obožavana je kao konačno božanstvo. Njeno obožavanje potom je prešlo na njenu ćerku Reu, suprugu i sestru Kronovu, koja je rodila nekoliko božanstava u grčkoj mitologiji.

Reju su obožavali kao „Majku bogova“, a drevni Grci su nekada slavili svoj godišnji prolećni festival u čast Reje, boginje prirode i plodnosti.

Drevni Rimljani su takođe slavili prolećni festival (po ugledu na Grke) po imenu Hilarija u čast boginje majke Kibele, oko 250 godina pre Hristovog rođenja.

Kasnije je hrišćanska Grčka odala počast majci koja je povezana sa praznikom Ipapantis (2. februara). Pravoslavna crkva slavi dan kada je Bogorodica, zajedno sa Josifom, odvela 40 dana starog Isusa u hram da ga blagoslovi.

Međutim, šezdesetih godina proslava Ipapantisa izgubila je svoju popularnost i Grci su majku počeli da slave druge nedelje maja kao ostatak Zapada, iako Crkva insistira na starom danu proslave.

Moderna proslava Dana majki osnovana je u 20. veku i potiče iz američkog ženskog pokreta.

Ann Maria Reeves Jarvis prvi put je organizovala pokret Majčin dan prijateljstva 1865. godine i sastanke pod nazivom Sastanci majčinog dana, na kojima su majke razmenjivale stavove i iskustva.

1870. Julia Ward Howe organizovala je događaj majki okupljenih pod sloganom „mir i materinstvo“ kako bi sprečila da se deca šalju u rat.

Danas milioni ljudi širom sveta prihvataju ovaj dan kao priliku da počaste svoje majke, zahvale im na naporima da ih dovedu na svet, odgajaju ih i budu im stalna podrška u životu.