Čuveni američki teniser - Federera je lepo gledati, ali drugi čovek igra bolje od svih

Novak Đoković Tenis

Đokovića je najteže pobediti kad je u punoj formi, a Federer igra najlepše, tvrdi Todd Martin, bivši dvostruki finalista na Grand Slam turnirima i trenutni izvršni direktor Međunarodne teniske dvorane slavnih, u koju bi trebalo uskoro da bude uvršten i Goran Ivanišević.
U intervjuu za teniski portal tennis365.com, Martin se pridružio raspravi o “najvećem igraču svih vremena” i dao svoje mišljenje o još uvek aktivnim kandidatima, kao i o legendama iz nedavne i daleke teniske prošlosti.

“Sa estetske strane, Rodžera je najveće zadovoljstvo gledati. Ima elegantan servis, kao i retern, i kada napada i kada brani … sve što čini izgleda prelepo”, rekao je Martin o 38-godišnjem o švajcarskom maestru, Grand Slam rekorderu sa 20 titula, jedan više od Španca Rafaela Nadala.

“Ipak, kada je Novak onaj pravi, kada je pun samopouzdanja, zadovoljan svojom fizičkom kondicijom i stvarno koncentrisan, nisam video nikoga da ga je teže pobediti. Po mom mišljenju, on je igrao tenis bolje nego bilo ko drugi”, rekao je Martin.
Inače Todd Martin je u period, 2009 – 2010, bio deo trenerskog tima aktuelnog svetskog tenisera broj 1.

Todd Martin : “Njegov atletizam nije sa ove planete. Niko ikada nije imao retern kao Novak. Niko nije vratio toliko lopti i neutralizovao toliko dobrih servisa. Radeći s njim, video sam da ima takav mentalitet da može ići “glavom kroz zid ” kad je koncentrisan.
Nije uvek takav, ali bili smo svedoci kad je bio u takvoj formi, i nije mora da igra sjajno da bi pobedio. On je takav borac i na tome gradi uspeh.”

Pored aktivne “velike trojke“, Todd Martin je u raspravu o “najvećem igraču svih vremena” uključio i nekadašnjeg Grand Slam rekordera sa 14 titula Pita Samprasa, kojeg su u međuvremenu nadmašili Federer, Nadal i Đoković.

“Sve u ovom sportu polazi od glave i srca, a Pit Sampras je imao jedinstven spoj takmičarskog srca i uma. Svi su mislili da ima jak servis i forhend i dobre fizičke predispozicije, to je tek drugi, treći ili četvrti sjajan kvalitet koji je imao. Pod brojem jedan je ipak, rekao bih, da je bio jedan od najvećih boraca “, rekao je Martin i zaključio:

“Voleo bih da kad bi to bilo moguće da vidim mečeve između najvećih boraca svih vremena. Voleo bih da vidim današnju grupu igrača protiv grupe kojoj sam pripadao ili grupe koja uključuje John McEnroa, Jimmi Connorsa i Ivana Lendla. Ali kada pogledam Rafu, Rodžera i Novaka, čini se da su oni korak ispred ostalih. “