10 Filmova koje obavezno morate pogledati za vreme lockdown-a

Ovih dana kada svi tražimo filmove i serije za gledanje, pruža se jedinstvena prilika da se popune značajne praznine u našem … kinematografskom obrazovanju.

Govorimo o filmovima koji se smatraju remek-delima, a koji se često pominju u diskusijama, a sramota nas je reći da ih nismo videli.

Ako ne sednemo i ne pogledamo ih sada kad imamo vremena pre nego što novi filmovi počnu da izlaze, onda kada ćemo to moći?

Možemo započeti sa sledećih 10 primera (hronološkim redosledom).

 
Taksista

7. Taksista (1976)

Taksista (engl. Taxi Driver) je američki film iz 1976. u režiji Martina Skorsezea snimljen po scenariju Pola Šrejdera. Glavnu ulogu tumači Robert de Niro, a ostatak glumačke ekipe čine Džodi Foster, Harvi Kajtel, Sibil Šeperd, Piter Bojl i Albert Bruks.
Bio je nominovan za pet nagrada Oskar i osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 1976. godine. Filmski kritičari, režiseri i publika često ga navode kao jedan od najboljih filmova svih vremena.

 

8. Svi predsednikovi ljudi (1976)

Reditelj Alan J. Pakula predstavnik je tzv novog Holivuda. U njegovom opusu vidljive su oscilacije između komercijalizma i intelektualizma, a odlikuje se ozbiljnošću i temeljitošću u razradi gorućih problema savremenog američkog društva. Pakula je poznat po izvanrednom radu s glumcima, a u njegovim filmovima neke od najboljih interpretacija napravili su glumci poput L. Minnelli, J. Fond, V. Beatti, R. Redford, Dustin Hoffman i drugi …

 
Svi predsednikovi ljudi

9. Apokalipsa sada (1979)

Apokalipsa sada je američki ratni film iz 1979. godine koji je režirao Francis Ford Coppola. Radnja filma smeštena je u Vijetnamski rat, a događaji u filmu su interpretacija romana Džozefa Konrada – Srce tame. 1979. godine studio United Artists, koji je finansirao i distribuirao film, objavio je originalnu, kraću verziju, jer je, prema mišljenju direktora studija, film predugo trajao.

Reditelj F. F. Coppola objavio je sopstvenu (reduks) verziju filma 2002. godine (49 minuta duže od originala). Ova verzija vraća scene koje su izbačene na insistiranje producenata: scenu sa francuskom porodicom koja kritikuje francusku kolonijalnu politiku u Vijetnamu, sekvencu u kojoj Villardov tim krade daske za surfovanje od pukovnika Kilgora (Robert Duval), scene sa Plejbojevim lepoticama i scene u kojima Kerz, okružen kambodžanskom decom, čita naglas članak o ratu iz časopisa Times.

 
Apokalipsa danas

10. Veliki Lebovski (1998)

Veliki Lebovski je američki film iz 1998. godine koji su režirala braća Koen. U glavnim ulogama su Jeff Bridges, John Goodman i Julianne Moore.

Jeffrei Lebovski (Jeff Bridges) je bivši hipi radikal čiji se život sada svodi isključivo na pušenje trave i boravak u kuglani, gde ga prate prijatelji – tihi bivši surfer Donnie (Steve Busemi) i militantni vijetnamski veteran Valter (John Goodman). Njegovu dosadnu svakodnevicu poljuljaće dolazak dvojice opasnih momaka koji žele naplatiti dug koji je napravila njegova supruga…

 
Veliki Lebovski