Zašto digitalni nomadi ne biraju život u Atini?

Digital nomads Greece

Grčka vlada želi da motiviše strane radnike koji rade na daljinu, ali skup i spor internet i zagađenje životne sredine drže rejting Atine niskim.

Atina je ocenjena kao grad sa veoma skupim internetom i ekološki opterećen od strane digitalnih nomada koji traže odredište za rad. Prema međunarodnim procenama ova činjenica pokazuje posao i put koji grčka vlada treba da uradi da bi se tek kao novajlija pojavila u novom svetu trka za privlačenje zaposlenih.

Sa radom na daljinu, novim pravilima zbog pandemije, povećava se konkurencija među zemljama u privlačenju radnika. To je tržište u nastajanju koje nudi brojne koristi lokalnim ekonomijama jer neizvesnost koja pokriva turistički sektor, neće se brzo razbistriti.

U Grčkoj je to pitanje nedavno pokrenuo finansijski savetnik premijera Kiriakos Mitsotakis, Alekis Patelis, koji je najavio smanjenje poreza za 50% za pojedince – na plati i samozaposlene – koji su otišli ​​u inostranstvo zbog finansijske krize i vraćaju se da rade sa sedištem u Grčkoj.

 
 

Iako je mera uglavnom usmerena na borbu protiv takozvanog “odliva mozgova“, ona takođe ima za cilj jačanje pozicije Grčke kao zemlje koja će biti domaćin digitalnih nomada. “Pandemija je, u mnogim slučajevima, omogućila odabir mesta za život i rad zahvaljujući tehnologiji. Možemo imati digitalne imigrante“, rekao je gospodin Patelis.

Iako poreska pitanja uvek igraju veliku ulogu u tome da zemlju učine globalno konkurentnijom, uključen je niz drugih pitanja koja su, čini se, shvatile druge zemlje u širem regionu Grčke.

Bugarska, Turska i Portugal su među omiljenim destinacijama za digitalni rad, pružajući posebnu vizu, brz i jeftin internet i velike zajednice stranih profesionalaca, dok se Grčka još ne nazire na radaru najnovijih digitalnih kretanja.

 
 
turkey digital nomads

Na rang listi od 68 zemalja koju je pripremio Internation.org, ocenjujući kvalitet digitalnog života, Grčka se nalazi na 52. mestu.

Na drugoj rang listi od 1.344 gradova na sajtu nomadlist.com koja ispituje troškove života, internet, bezbednost i zabavu, Atina se nalazi na 95. mestu. Ocenjena je “odličnim” u pogledu zabave i kvaliteta života, međutim, dobila je “crveni karton” u zagađenju vazduha.

Osnivači sajta digital-nomad-couple.com, Alessia i Eddi, koji su se nedavno, pre dva meseca nastanili u Atini, pišu da to ne bi ponovili, iako su troškovi života niski i ljudi su vrlo ljubazni .

 
 
 
Greece digital nomads

 

“U gradu nema mesta koja su pogodna za sportove na otvorenom, meditaciju ili jogu”, naglašavaju i dodaju da cena i kvalitet interneta nisu najbolji u Grčkoj. SkyRoam smo koristili da imamo internet, kako kod kuće tako i u inostranstvu, ili naš 4G, ali ispostavilo se da je prilično skup. Stoga, ako vam je potrebna izvrsna veza, možda Grčka nije odredište za vas “.

Drugi ističu da je međunarodni karakter Atine oslabio od ekonomske krize u zemlji. Melissa Douglas sa highheelsandabackpack.com naglašava da opušteni način života koristi strancima koji rade u Atini, ali naglašava nedostatak međunarodne zajednice profesionalaca.

S obzirom na to da ima neverovatno malo međunarodnih kompanija sa sedištem u Grčkoj, ipak ima i nekoliko profesionalaca iz drugih zemalja“, podvlači ona na svojoj veb stranici.

 
 
 
Nemačka

Nemačka novina Handelsblatt piše o naporima Grčke da privuče strane radnike kao i Grke u inostranstvu koji rade u režimu rada na daljinu motivisanim poreskim olakšicama:
„Ko je u ponedeljak radio iz svoje kuće u Nemačkoj i neko vreme gledao kroz prozor, video je uglavnom sivo. Slika u Atini bila je potpuno drugačija, sunce je sijalo na nebu bez oblaka. Sa temperaturama od skoro 20 stepeni, mnogi su preselili svoj radni sto na balkon.
Ovim osećajem života i olakšicama stranim radnicima Grčka vlada pokušava da sprovede atraktivne mere – ko god preseli svoje poresko sedište u Grčku, imaće popust od 50% na porez na dobit. Grčko Ministarstvo finansija oporezuje dohodak preko 40.000 evra godišnje sa najvišom poreskom stopom od 44%. U planiranom modelu sa 22%. Popust će važiti sedam godina”.

Članak se poziva na izjave Aleksisa Patelisa, finansijskog savetnika premijera, koji vidi Grčku u dobroj poziciji u globalnoj konkurenciji za privlačenje „digitalnih imigranata“.