Zašto Albanci kradu magičnu biljku, "Darvinov cvet“ u Grčkoj

Darvinov cvet

Biljka pod nazivom “Darvinov cvet” ima mit da “leči sve”, prodaje se čak i za 50.000 evra po kilogramu!

Nakon dužeg vremena, verovatno zbog svog straha od koronavirusa, Albanci su ponovo počeli pljačkati grčke planine, sakupljajući vrlo skupu aromatičnu i lekovitu biljku poznatu kao “Darvinov cvet” ili grčki Δρακάκι(zmaj) koji ima veliku tržišnu vrednost!

Trojica Albanaca su ilegalno prešli granicu u ponedeljak ujutro i stigli u područje Gramosa u Kastoriji, gde su ih uhapsili policajci odeljenja granične straže Nestorije zbog isčupavanja ukupno 94 kilograma ove specifične biljke, kako bi je prodali u svojoj zemlji. Trojica stranaca su privedena u javno tužilaštvo u Kastoriji, koje ih je procesuiralo zbog kršenja šumskog zakonodavstva i zakona o strancima, kao i zbog kršenja mera protiv epidemije.

Ukradeni listovi Darvinovog cveta

“Darvinov cvet” se izvozi sušen u Nemačku i druge evropske zemlje, gde se prodaje za čak 50 000 evra po kilogramu, jer sadrži vitamin C, minerale, saponine, glikozide, flavonoide, enzime, esencijalna ulja i razne druge materije, a ima i ekspektorans , diuretička, antioksidativna, protivupalna, sedativna, antispazmodička i antiperspirantna svojstva.

Kao dekocija koristi se protiv perikarditisa, hidropije, nefrolitijaze, glavobolje i nesanice, ali i za lečenje kašlja, bronhitisa, pertusisa, upale pluća, neuralgije i straha, ulje se koristi za sprečavanje infekcije na otvorenim ranama i lečenje modrica.

Naučno ime biljke je Primroza, kod nas Primula ili Jaglac, ime je dobila po latinskoj reči primus što znači “prvo”, jer biljka cveta prva u rano proleće. Ima mnogo vrsta, uzgajaju i u ukrasne svrhe. Višegodišnja je biljka, s pahuljastim, duguljastim lišćem, mirisnim duboko žutim cvetovima, nagnutim na jednu stranu, podsećajući na zvona. postoji više od 400 vrsta u umerenoj klimatskoj zoni, u mnogim zemljama Evrope, Azije i Amerike.

Prekomerno sakupljanje biljke učinilo ju je izuzetno retkom, pa bi trebalo da je beremo kada postoji u izobilju, a čak i tada, skupljamo je u ograničenim količinama.
Sadrži sledeće sastojke – (uglavnom njeni listovi) vitamin C i minerale, saponine (preko 10%), glikozide, flavonoide, enzime i razne druge supstance. Njegova kruna i rizoma (koren) sadrže esencijalna ulja.

Darvinov Cvet u polju

“Darvinov Cvet” – Primula: Istorija i tradicija

Primula je poznata još od antičkih vremena i povezana je s mnogim mitovima i predrasudama. Mnogi je smatraju biljkom mladosti i sreće, ali koristi se i u običajima vezanim za smrt. Nalazimo je u mnogim legendama sa vilenjacima, vešticama i vilama. Spomenuo je i Plinije stariji i odigrala je važnu ulogu, zajedno sa drugim ritualnim biljkama, u Mitologiji Kelta i druida, kao sastojak u pripremi čarobnih napitaka. Tokom srednjeg veka, Primroza je bila poznata kao biljka Svetog Petra, bila je jako tražena od farmaceuta iz Firence.


Terapeutske vrednosti i upotreba Primule

Izuzetno opuštajuća i smirujuća biljka. Umiruje reakcije stresa i napetosti, opušta nervni sistem i olakšava miran san. Deluje protiv glavobolja na nervnoj bazi.

Koristi se za bronhitis, prehladu i kašalj

Koren se koristi kao ekspektorans, diuretik, antispazmodik i analgetik

Ima antikonvulzivna svojstva

Koristi se protiv artritisa i reume

Pomaže kod kožnih bolesti. Cvetovi se koriste i za pravljenje kreme koja se koristi za opekotine od sunca, boginje, fleke na koži itd.

Ojačava srce i nervni sistem.


Druge namene

Sveži listovi i njegov koren imaju karakterističnu aromu anisa. Cvetovi su nežnog i slatkog mirisa i mogu se dodati u salate, dezerte kao i za pripremanje prijatnog i osvežavajućeg napitka.

Od cvetova se moće proizvoditi vino.

Lišće i cveće koriste se za pravljenje džema


Način korišćenja – receptura

Čaj

Sipajte šolju ključale vode na 2 kašikice latica i ostavite 10-15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno.

Napitak

U šolju vode sipajte 1 kg korena biljke, prokuvajte, smanjite vatru i ostavite da se kuva 5 minuta. Pijemo iz šoljice tri puta dnevno.

Tinktura primule

2-4 ml tinkture, tri puta dnevno

Važno

Za probleme povezane sa stresom, može se kombinovati se sa svim opuštajućim neurotransmiterima, kao što su tilio ili skutellarija.

Za kašalj se može kombinovati sa anisom.

Listovi neke egzotične vrste primole mogu izazvati dermatitis kod ljudi osetljive kože.

Primolu ne trebaju koristiti trudnice i osobe alergične na aspirin, ali ni u velikim dozama, jer može prouzrokovati dijareju ili čak povraćanje.

Treba takođe obratiti pažnju na upotrebu uglavnom oni koji pate od nekih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Trebamo obratiti posebnu pažnju na mesto na kojem raste “Darvinov Cvet”, tako da se ne nalazi u blizini polja koja mogu biti prskana opasnim pesticidima.