Zabrana saobraćaja na snazi od 18:00 - Sve mere u Atini, Solunu i Halkidikiju

Nove mere

Nove restriktivne mere za sprečavanje daljeg širenja koronavirusa stupile su na snagu u subotu u 18:00.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias objavio je u petak koja su područja obuhvaćena u crvenu zonu, epidemiološkog stepena, od subote ujutru, kao i mere koje će se primenjivati u posebnim slučajevima, gde je virusno opterećenje posebno veliko i situacija opasno. Karakteristično je da su i Atina i Solun, kao i Patra, odnosno tri najveća grada u Grčkoj, bili uključeni u spisak dodatnih mera.

Promene u Atici i Solunu uglavnom se tiču rada prodavnica. Vikendom će prodavnice biti zatvorene, osim apoteke, supermarketi, pekare i benzinske pumpe, dok će se zabrana saobraćaja primenjivati od 18:00, a ne od 21:00 kao što je bila u do sada. Radnim danima policijski čas primenjivaće se od 21:00. Za Solun, koji je do petka bio na nivou A, svakodnevni rad prodavnica se menja, jer će sada raditi samo sa click away, čak i radnje sa odećom i obućom i knjižare.

Promene sa take away

U nekim medijima je bilo najavljeno da će biti ukinuti sistem take away, uzimanje hrane direktno iz restorana posle narudžbe. Međutim Ministar za razvoj i investicije Adonis Georgiadis, je izjavio da će se samo vikendom zabraniti direktno preuzimanje hrane, posle narudžbe sa šaltera, jer su se stvarale velike gužve. Deliveri će funkcionisati kao i do sada. Od danas isti uslovi, naglašavamo samo vikendom, se odnose i na pekare i poslastičarnice.

Detaljna objava:

Sutra, u nedelju, 7. februara i za vikend 13. i 14. februara, samo u oblastima Atike, Soluna i Halkidikija postupak pruzimanja hrane ili kafe iz ugostiteljskih objekata (take away) se zabranjuje prema odluci komitet za zarazne bolesti.

Prodaju kafe putem direktnog preuzimanja (take away) se zabranjuju i za pekare i druge radnje kod kojih prodaja kafe nije glavna delatnost. Služba kućne dostave (deliveri) radiće normalno. U ostalim delovima Grčke ostaju na snazi mere koje su postojale do sada.

Prateći tok koronavirusa na mapi, na lokalnom nivou, Solun je juče uvršten u kategoriji zone povećanog rizika, pored Atike i Halkidikija, u kojoj su od danas u 6 ujutru do 15. februara stupile na snagu sledeće mere:

1. Zabrana saobraćaja za subotu i nedelju počinje u 18 sati i važi do 5 sati ujutru.

2. Zabranjuje se rad liceja i rada ostalih nivoa škola (vrtića, osnovnih škola, gimnazija) vikendom.

3. Zabranjuje se rad trgovina na malo, putem click away i click inside. Click away i click inside su bili zamišljeni da se putem neta, telefona ili sms, zakazivao sastanak za preuzimanje robe na licu mesta bez ulaska u radnju. Naravno da zbog objektivnih mogućnosti samih prodavnica i zbog ograničavanja vremena dozvoljenog za kupovinu on nikad nije profunkcionisao onako kako je zamišljen.

4. Frizerski saloni,centri lepote, saloni lične higijene i nege tela i KTEO (tehnički pregled auta) rade normalno, sa uslovima i merama koji su već na snazi.

Radno vreme maloprodaje i berbernica, frizera, kozmetičkih salona i kozmetičkih usluga je sledeće:

· Ponedeljak – petak, od 7 do 20 časova.
· Subota nedelja, zatvoreno.

5. Zabrana rada pijaca.

Sve gore navedene mere za sada se odnose samo za vikende.