Veliki Četvrtak

Od Velikog četvrtka strasti i emocije se u osnovi rasplamsavaju. Veliki četvrtak je savršen dan za pripremu za Uskrs, jer se pripremaju cureki (tsureki), kuluria i započinju farbanje crvenih jaja. Takođe, u noći na Veliki četvrtak, epitaf ukrašavaju žene iz parohije, uglavnom karanfilima i ljiljanima. Čekajući veliku sekvencu Beskrajnih strasti Dvanaest Jevanđelja i raspeća.

Običaji iz cele Grčke za dan Velikog četvrtka:

Litohoro

U Litohoru na Veliki četvrtak uveče ukrašeni su natpisi koje su napravile neudate devojke ukrašavaju Epitaf, one tokom celog Velikog posta prave cveće od tkanine.

Zakintos

Na Zakintosu se večeras pevaju psalme obojene crkvenom muzičkom tradicijom sa ostrva Zakintos.

Krit

Na Kritu na Veliki četvrtak prave drvenu lutku “Jude” koju pronose po svim seoskim kućama i „udaraju“ ga za njegovu izdaju. Žene potom daju staru odeću kako bi obukle „prljavog Judu“. Koji se zatim puni slamom, tako da lutka u suštini liči na strašilo.

Jagnjad za Uskrs se kolju na Veliku sredu i Veliki četvrtak. Neudate devojke beru ljiljane, ruže, cvetove limuna i poljsko cveće,koje koriste za ukrašavanje Epitafa iste noći.

Svi ovi običaji ispunjavaju nas neodoljivom lepotom Svete nedelje i pokazuju da se Grci drže svoje tradicije.
Tog dana je omiljeni običaj kod Grka da se pravi Cureki ili Tsureki (jedna vrsta slatkog uskršnjeg hleba).

Materijali koji će vam trebati za Tsureki

3 kg brašna
9 jaja
700gr. mleka
400gr. ulja
Mahlepi, narendana kora pomorandže, mastika
1 čaša soka od pomorandže
malo soli
800gr. šećera

Cureki u plehu

Postupak je sledeći:

Stavite kvasac u brašno sa malo vruće vode (da napravite kašu) i pustite da naraste. Umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko malo po malo, nakon što proključa i dalje nastavite da mutite. Sa ovom smešom umesite brašno i na kraju nastavite da ga mesite zajedno sa mlakim uljem.

Savet: Nakon mesenja, testo ostavite na toplom mestu (možete da ga umotate u krpu) da naraste 2-3 sata i udvostruči zapreminu. Zatim oblikujte testo kao pletenice i stavite ga u maslacem namazane posude ili kalupe u koje pre toga stavite masni papir podmazan maslacem.