Većina strane štampe se slaže: Grčka je najatraktivnije odredište usred pandemije

Bukamvilija

Veličanje Grčke od strane New York Times, Bloomberg, BBC, Telegraph, Sun, Die Zeit, Bild, Le Figaro, Le Soir na način na koji su pristupili epidemiji koronavirusa.

Nakon što je bila efikasna u borbi protiv pandemije koronavirusa, Grčka se priprema za ponovno otvaranje svojih turističkih objekata i arheoloških nalazišta, javljaju međunarodni mediji. Nakon uspešnog smanjenja pandemije, Grčka sada pokušava da privuče turiste, kažu zvaničnici, dok evropski zvaničnici kažu da je Grčka mogući pravac za godišnje odmore njihovih građana ovog leta.

Prema nemačkom “Bildu”, “nada za ovogodišnji odmor dolazi iz Grčke”.

Grčka je usvojila neke od najstrožih mera u Evropi  i uspešno smanjila pandemiju i već “tvrdi pazar” sa turistima iz Evrope, izvestio je nemački nedeljnik Die Zeit, primetivši da će hoteli biti otvoreni od jula i da postoje razmišljanja o produženju turističke sezone do oktobra ili novembra.

“U Grčkoj je broj slučajeva koronavirusa manji nego u ostalim evropskim zemljama. Zato grčka vlada želi što pre da unapredi turizam. Razgovaramo o tome kako osigurati turiste u svakom hotelu, kako brinuti o gostima – čak i ako se pojave slučajevi”, rekao je šef TUI za Nemačku, Marek Adriustsak, ali rekao je da bi u tom slučaju trebalo dozvoliti Nemcima. da napuste svoju zemlju bez posebnih turističkih uredbi.

List takođe prenosi da je grčka vlada osnovala Akcionu grupu, koja pregovara s turističkim organizacijama kao što su TUI i DER Touristik, o detaljima bezbednosnog plana, koji uključuje opremanje hotela antisepticima i sprečavanje velikih okupljanja, kako na plažama tako i u bazenima.

Premijer Severne Rajne-Vestfalije, Armin Laset, smatra da je Grčka, zajedno s Francuskom i Holandijom, moguća odredišta za letnji odmor Nemaca, naglašavajući da ne veruje da će letovi van Evrope biti mogući.

Francuska ukida ograničenja sredinom maja, Holandija se takođe bliži kraju, a Grčka je već predstavila plan za letnji odmor, dok na Majorci ima mali broj slučajeva, rekao je Lassett za list Bild, u kojem je detaljno predstavljen plan. naše zemlje za turizam i ističe da “nada za ovogodišnji odmor dolazi iz Grčke”.

Političar iz redova hrišćanskodemokratske stranke (CDU) veruje da će “ljudi verovatno provesti letnji odmor na tlu Evrope – trenutno ne mogu da zamislim dugačka putovanja”.

Austrijski kancelar Sebastian Kurtz, govoreći na raspravi o otvaranju granica i izgledima turističkog saobraćaja, naglasio je u izjavi austrijskom radiju da je „Grčka uradila zaista dobar posao u borbi protiv koronavirusa“ i istakao da je Austrija zainteresovana. da otvori svoje granice prema bezbednim zemljama.

Leto Grčka 2020

Britanski časopis The Sun, najveći britanski tabloid, kaže da će se na ovogodišnjim karantinskim odmorima u hotelima u Grčkoj unapred odrediti koje će ležaljke i stolove koristiti svaka porodica. Britanskim turistima verovatno se neće svideti ova vest, komentariše list, jer se zna da oni trče vrlo rano ujutro kako bi “uhvatili” najbolje ležaljke.

Govori se i o mogućoj meri da osoblje hotela ostavi čiste peškire i posteljinu van sobe, pa će gosti moraju da spremaju sami sopstvene sobe. Hoteli će raditi sa 50% svog kapaciteta, s detaljnim rasporedom doručka, ručka i večere. Takođe se smatra da je moguće i potpuno ukidanje bifea.

Britanski The Telegraph takođe prenosi da vlasti u nekim popularnim evropskim destinacijama, poput Grčke, Sardinije i na Balearskim ostrvima, otvoreno razgovaraju o “pasošu imuniteta” zasnovanom na testu na antitela, koji će turistima omogućiti bezbedan ulazak.

Novinska agencija Bloomberg citira ministra pomorstva Janisa Plakiotakisa kako kaže da su grčki feriboti spremni da prevezu posetioce na ostrva, čekamo samo da se dozvoli turistima da dođu.

Belgijski Le Soir izveštava da grčka vlada želi da ponovo otvori turizam 1. jula.

Le Figaro citira Frederica Senoa, poznatog voditelja o putovanjima na francuskoj televiziji, koji je otvorio restoran pre četiri godine u Parikiji, Paros. “Mnogi moji prijatelji, moji poznanici koji svako leto odlaze u Španiju ili Italiju, pitaju me o Grčkoj”, rekao je Seno za francuski list. “Svi su videli koliko su se Grci ozbiljno suočili sa zdravstvenom krizom i osećaju da će biti bezbedni ako izaberu da provedu odmor u Grčkoj”, dodao je.

“Ugostiteljski i turistički objekti na Santoriniju, najpopularnijem grčkom ostrvu za odmore, sprovode sve higijenske mere, boreći se za brzi početak sezone”, javlja Rojters. “Bićemo spremni za deset dana, to je sigurno”, rekao je za britansku novinsku agenciju Panajotis Lutos, vlasnik hotela na Santoriniju.

Francuska novinska agencija (AFP) opširno izveštava o merama grčke vlade da „ponovo otvori“ turistički sektor, primećujući da je Grčka manje pogođena pandemijom od svojih evropskih suseda i da je ranije uvela mere karantina.

Na istu temu Rojters prenosi da će se Akropolj ponovo otvoriti za posetioce 18. maja. Muzeji se ponovo otvaraju sredinom juna, dok će se kulturni događaji na otvorenom nastaviti sredinom jula.

U opsežnom članku Lauren Slosa pod naslovom “Prvi znaci povratka putovanja“, na web sajtu New York Times-a (3,2 miliona e-pretplatnika) izveštava o akcijama 10 najboljih turističkih destinacija širom sveta za privlačenje turista u okviru postepenog ukidanje ograničenja zbog trenutne pandemijske situacije.

Napominje se da se publikacija o Grčkoj, o „ključnim“ tačkama, i Vladin plan za postepeno ukidanje restriktivnih mera (Plan for the gradual easing of COVID-19 restrictive measures), može naći na veb lokaciji visitgreece.gr, kao i na CNN Travel, gde je prikazan deo intervjua grčkog premijera.

“Koronavirus: Grčka i Hrvatska su delovale brzo kad je bilo najvažnije, sada pokušavaju da spasu turistčku sezonu”, naslov je članka na vebsajtu BBC sa početka ove nedelje.

List Guardian bio je domaćin članka o najavi niskobudžetne aviokompanije Vizz Air, da namerava da započne letove za Portugal i Grčku. Prema njegovim rečima, avio-kompanija će započeti letove sa londonskog aerodroma Luton za Grčku početkom jula, nadajući se da će ograničenja zbog Covid-19 do tada biti ukinuta. Letovi za Grčku imaće odredište Krf, Iraklion, Rodos i Zakintos, a nova pravila kompanije zahtevaće obaveznu upotrebu maske za putnike i maske i rukavica na osoblje.

Dan ranije, Times je na svojoj web stranici objavio članak o Mikonosu pod nazivom “Planirajte sada, idite kasnije.” Od 1950-ih godina, od ostrva siromašnih poljoprivrednika i ribolovaca pretvoren je u letnje odmaralište za bogate i slavne ličnosti, uključujući Leonarda Dikaprija i Belu Hadid.”

Ovo su samo neki od citata iz svetske štampe o Grčkoj. Najveći broj poznatih novinarskih i turističkih portala preporučuje Grčku kao prvu zemlju na listi turističkih destinacija za koronaleto 2020.