Umro je mornar s kultne fotografije na kojoj ljubi medicinsku sestru i slavi kraj drugog svetskog rata

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa , mornar ciji je poljubac sa zubarskom tehnicarkom na Times Squareu u New Yorku 1945. godine ovekovecen na slavnoj fotografiji koja je postala jednim od simbola kraja Drugog svetskog rata.Mendonsina cerka Sharon Molleur rekla je za list Providence Journal da je njezin otac preminuo u nedelju u domu za starije osobe u Middletownu u americkoj saveznoj državi Rhode Island. Tamo je ziveo sa svojom suprugom s kojom je u braku proveo cak 70 godina, pise Guardian.

Mendonsa je slavan zbog fotografije koju je napravio Alfred Eisenstaedt i koja je objavljena u magazinu Life, a s vremenom je postala jedna od najslavnijih fotografija uopste.

Na toj fotografiji , usred velikog slavlja zbog konacnog zavrsetka najrazornijeg rata u istoriji , Mendonsa je poljubio zenu koju uopste nije poznavao . Bila je to Greta Friedman, zubna tehnicarka koja je u tom trenutku nosila uniformu medicinske sestre.

– Taj poljubac nije bio moj izbor. Taj mornar je samo dosao, zgrabio me i poljubio – rekla je Friedman u intervjuu koji je dala 2005. godine. Ona je preminula pre tri godine, u dobi od 92 godine.

– Naprosto je bio takav trenutak. Vratis se iz Pariza, a rat je konacno gotov. Bio sam uzbudjen zbog zavrsetka rata, a i popio sam nekoliko pica. Stoga, kad sam ugledao medicinsku sestru, zgrabio sam je i poljubio – rekao je Mendonsa za CBS News pre sedam godina.

Mendonsa je godinama tvrdio da je on mornar na slavnoj fotografiji, ali nije bio jedini s tom pricom. Napokon, moderna tehnologija prepoznavanja lica potvrdila je da je doista on taj koji ljubi Gretu Friedman.

Ono sto je jos zabavnije u celoj prici jeste to da je u trenutku kad je cuo da je rat gotov Mendonsa bio na prvom ljubavnom sastanku sa Ritom Petrie, koja se moze videti u pozadini slike sa sirom otvorenim ustima . Ona je kasnije rekla da joj nije zasmetalo to sto je odusevljeno poljubio drugu zenu – cak stavise , udala se za njega par godina kasnije i zajedno su u braku proveli sedam decenija.

– Nije me smetalo, mora da sam bila opijena – rekla je svojedobno za CBS uz napomenu da je Mendonsa ponekad znao ponoviti slavnu scenu.

Mendonsa je inace bio ribar, a tokom rata je sluzio na americkom razaracu.

– Doista je bio veci od zivota – rekla je o njemu istoricarka Lawrence Verria koja je zajedno s Georgeom Galdorisijem napisala knjigu “The Kissing Sailor”

Poljubac mornar