U panici 60.000 Britanaca na grčkim ostrvima - Traže način povratka posle iznenadnog lockdown-a

Zakintos Grčka

“Desetine hiljada Britanaca, koji odmaraju na sedam grčkih ostrva, moraju da se odmah vrate u svoju zemlju kako bi izbegli karantin”, objavio je Daily Mail.

Ogorčenje desetina hiljada Britanaca koji se odmaraju u Grčkoj izazvano je odlukom britanske vlade da sedam grčkih ostrva stavi na “crvenu listu”. Svi oni koji ne ispune rok za povratak, biće prinuđeni da idu u karantin.

Britanski ministar saobraćaja, Grand Saps, najavio je juče da se Britanci koji se nalaze na Lezbosu, Tinosu, Serifosu, Mikonosu, Kritu, Santoriniju i Zakintosu moraju vratiti u zemlju do sledeće srede u 4 sata ujutru, u suprotnom će biti stavljeni u kućni karantin odmah po povratku u UK.

Prema izveštaju Daily Mail-a, oko 60.000 britanskih turista je od tada krenulo u “drumsku trku” da bi promenili karte, pri čemu su mnogi rezervisali letove u poslednjem trenutku kako bi izbegli dve nedelje u karantinu u Britaniji. Međutim, kaže se da su iznenadnom odlukom karte skoro nedostupne, a Britanci se žale Daily Mail-u na ogroman rast cena, u nekim slučajevima gotovo trostruko više nego što su planirali.

 
 
Zakintos www.grckenovosti.com

„Osećamo se sigurnije na Kritu nego u Velikoj Britaniji“

46-godišnja računovođa je na Kritu dve sedmice sa svojim partnerom Davidom Vorthom (48) i brine da bi svako malo kašnjenje na putovanju moglo značiti da će njih dvoje biti stavljeni u karantin, kao i njena 23-godišnja ćerka Lauren i njeno dvoje male dece za koje se očekuje da se vrate u školu narednih dana. „Ne razumem tu odluku, jer izgleda da je ovde sigurnije nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Ovde (Grčka) je vrlo tiho, na plažama gotovo nikoga nema, sve osoblje nosi maske, a na svakom stolu je antiseptik. To nije ostrvo za zabave, sve se zatvara u ponoć i mislim da se poslednjih nedelja beleže samo 1-2 slučaja dnevno, u poređenju sa hiljadama naših. „Uopšte nismo bili zabrinuti zbog dolaska ovde“, rekla je za Daily Mail. „Čini se da vlada ne zna šta radi, citira različite brojeve i to je kao da igra ruski rulet. „Oboje smo veoma ljuti i frustrirani jer smo poštovali sva pravila karantina i izgleda da smo sada kažnjeni“, kaže 46-godišnja računovođa. „Mesecima smo se radovali ovom odmoru i bio je to beg koji smo zaslužili nakon veoma teške godine. „Srećom, ni jednom od nas ne preti opasnost da izgubimo posao zbog karantina, ali znamo mnoge druge kojima se tako nešto dogodilo.

Od srede 7.9.2020 sedam grčkih ostrva na engleskoj karantinskoj listi. Turistkinja Bet Mejberi, 24g. iz Lidsa, izrazila je slično gledište, da je Krit sigurnije od Velike Britanije. „Ovde smo se osećali 100% sigurnije nego u Leedsu, jer svi radnici nose maske, a mesta su primetno manje ispunjena. Barovi izgledaju mnogo mirnije, čini se da hotel ne radi ni sa polovinom kapaciteta, tako da ima dovoljno prostora oko bazena i plaže. „Čini se da postoji mnogo više svesti o maskama“, rekala je 24-godišnjakinja. „Bila sam uplašena kad izađem na hranu ili piće u Veliku Britaniju, jer je velika gužva i niko ne poštuje pravila, nešto dijametralno suprotno od onoga kako se ovde osećam. Radila sam za vreme celog karantina i radovala sam se tome što ću se napokon odmoriti. „Morala sam da putujem avionom do Grčke četiri sata da bih se konačno osećala prijatno radeći slobodno bilo šta.“

 
 

Ministar turizma Haris Theoharis okarakterisao je kao „vrlo nesrećnu“ odluku britanske vlade o karantinu u dolascima putnika sa sedam grčkih ostrva. Prema njegovim rečima, karantin nije opravdan brojem slučajeva u Grčkoj na 100.000 stanovnika, što je znatno ispod praga od 20 slučajeva koje je London utvrdio kao kriterijum za karantin. Govoreći za Sky News, gospodin Theoharis je takođe odbacio tvrdnju da grčka vlada krije podatke o stvarnom broju slučajeva, rekavši da se povećala dijagnostika, posebno u oblastima u kojima je povećana koncentracija slučajeva i da postoji bliska saradnja sa britanskom vladom.