Svečana večera sa 45 vrsta jela u palati grčkog predsednika, dok obični Grci pate u jednom od najstrožijih karantinu koji postoji na svetu u ovom trenutku

Svečana večera

Jubilej 200 godina od ustanka protiv Turaka, svečana večera u Predsedničkoj palati – Šta je bilo na meniju

Visoki gosti iz zemlje i inostranstva prisustvovali su zvaničnoj večeri u predsedničkoj palati povodom proslave 200. godišnjice Grčke revolucije. Jelovnik koji je dizajnirao Lefteris Lazaru, prvi grčki kuvar koji je dobio Mišelinovu zvezdu, naglašava ukuse morskih plodova i grčke proizvode.

 
 
Lefteri Lazaru

Popularni kuvar je, uz konsultacije sa Predsedništvom Republike, za večeru 24. marta, na večeri na kojoj se strogo poštuju sve propisane mere zaštite od koronavirusa, kreirao meni sa ukupno 45 vrsta jela !!!

Neko bi rekao i suviše bogat meni u doba kada obični Grci pate u jednom od najstrožijih karantinu koji postoji na svetu u ovom trenutku.

Visoki gosti predsedničke palate, među njima ruski premijer Mihail Mišustin, naslednik britanskog prestola Čarls i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvala, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiadis i njegova supruga Andris, francuska ministarka odbrane F. Parli, uživali su u ukusima visoke gastronomije.

 
 
 
 

Za dobrodošlicu, kuvar i njegov tim pripremili su kolačić umešan sa mastilom od sipe, belom taram kremom i ribljim jajima.
Sledi prvo jelo, supa od kakavije sa Peskandricom (riba zvana Grdobina mrkulja) sa ostrva Evija i maslinovim uljem iz Kalamate, a drugo sa mlevenim škampima u čorbi od morskih plodova umotanim u list kupusa sa Šafranom iz mesta Kozani (smatra se najboljim na svetu).

Uslediće riblji file od Hristopsaro (riba zvana Kovač) sa pireom od zimskog korenja i kritskih domatinja – čeri, dok će za desert gosti uživati u beloj čokoladi sa mastikom sa ostrvaHios i eginskim pistaćima (najukusniji pistaći na svetu), itd.