Starica Irini je jedini stanovnik ostrva Kinaros

Gospođa Irini ima 76 godina i već 20 godina čuva ulaz na Egej. Ona je jedini stanovnik ovog stenovitog ostrva na Egejskom moru. Ona nastavlja tradiciju svoje porodice koja je živela na ostrvu od teških dana Drugog svetskog rata. Trajno se povukla na ostrvo 2000. godine zajedno sa svojim voljenim mužem, koji je preminuo 2013. godine. Od tada, društvo gospođe Irine je 200 koza i 40 ovaca koje čuva. Nekoliko meseci tokom godine sa njom je njen sin Jorgos, koji živi na Kalimnosu.
Jednom nedeljno je predviđena subvencionisana ruta čamcem od Egijalija za prevoz zaliha za gospođu Irinu.

Starica Irini kaže da se ne plaši prirodnih nepogoda. Plaše je pomisli da će na njeno ostrvo biti dovedeni strani ljudi, imigranti i izbeglice.

“Neću podneti da predam ostrvo“, kaže ona. “Nemam ništa protiv imigranata ili izbeglica. Saosećam se sa njima, ali kada sam na televiziji čula da će dovesti ljude na Kinaro, nisam mogla da verujem svojim ušima. Šta će toliki ljudi ovde? Oni će pojesti jedni druge. Na ostrvu čak nema ni vode. Najveći strah mi je, kad me više ne bude bilo, da će moje ostrvo biti prepušteno stranim ljudima”.

 

 

Ostrvo Kinaros nema svetionik. Ima površinu od 4.577 hektara. Administrativno pripada opštini Leros, iako istorijski i imovinsko pripada zajednici Egialis Amorgos. Najviša tačka ostrva je 296 m. To je drugo najzapadnije ostrvo Dodekaneza posle Astipaleje. Nalazi se oko 26 milja od Amorgosa i 58 milja od Kalimnosa usred nedođije.