Verovali Ili Ne

Slikar sa najviše ukradenih umetničkih dela je Pikaso. Po evidenciji nestalo je preko hiljadu njegovih dela.
Jedan od najvećih i najznačajnijih umetnika 20. veka, španski slikar, vajar, štampar, keramičar i scenograf, poznat po sjajnim slikama kao što je „Gernika“, ali i po stvaranju kubističkog umetničkog pokreta, Pikaso, nalazi se u vrh liste umetnika sa najviše ukradenih dela na svetu.

Do 2017. godine, Pikaso je imao 1.147 dela koja su navedena kao ukradena, nestala ili osporena, više nego dvostruko od bilo kog drugog umetnika, prema Registru izgubljenih umetničkih dela.

Poslednja krađa njegovog dela bila je ona koja se dogodila u oktobru 2017. godine kada su razbojnici zaplenili Pikasovo delo i šest drugih slika sa izložbe u holandskom muzeju. U januaru 2012. takođe je ukraden Pikaso, dok je u maju 2010. još jedno delo španskog umetnika bilo među pet slika ukradenih iz Muzeja moderne umetnosti u Parizu.

Registar izgubljenih umetničkih dela, sastavio je spisak umetnika čija su dela najviše kradena, kao i zemlje u kojima su se te krađe dogodile. Prema tom spisku, Britanija je na prvom mestu, jer je većina izgubljena iz njihovih muzeja i izložbenih prostora.

Baza podataka sadrži sva ukradena, izgubljena i sporna umetnička dela širom sveta. Na drugom mestu posle Pikasa je savremeni američki umetnik Nick Lawrence koji ima 557 ukradenih dela, od kojih je većina nestala posle krađe 2004.
Marc Chagall (Moishe Shaga), ruski slikar koji se smatra jednim od vodećih predstavnika moderne umetnosti 20. veka, je na trećem mestu sa ukupno 516 ukradenih dela.

Karel Appel, holandski slikar i vajar, četvrti je sa 505 ukradenih dela, odmah ispred Salvadora Dalija sa 504. Joan Miro, David Levin, Andi Varhol, Rembrant i Peter Reinka su među prvih 10. Ostali umetnici na spisku su Henry Matisse sa 205 ukradenih dela, Rubens sa 169, John Constable sa 155 i drugi.