Rezervacije hotela u Grčkoj: Crna predvidanja hotelijera

Leto Grčka 2020

Crna su predviđanja grčkih hotelijera zbog pandemije korona virusa, ne samo za ovu godinu nego i za sledeću !!

Grci još nisu rezervisali za godišnje odmore, jer ne znaju šta dolazi sledeće zime, izjavio je predsednik Grčke federacije hotelijera Grigoris Tasios:
Vlasnici hotela ove godine gube prihode zbog pandemije koronavirusa, izražavajući veliku zabrinutost i nesigurnost u pogledu budućnosti hotelske industrije. Svaki hotelijer trenutno razmatra uslove pod kojima će moći da obavlja svoj posao. Mnogi čak razmišljaju o mogućnosti ne otvaranja turističkih objekata, jer se očekuje dolazak stranih turista na minimum, a podaci o domaćem turizmu takođe nisu pozitivni.
“Avio-kompanije trenutno ne lete. Trenutno nema rezervacija i turističkim operaterima preti bankrot, tako da je jedino što je sigurno da ova sezona neće biti poput bilo koje druge u istoriji grčkog i svjetskog turizma “, ističe G. Grigoris Tasios, predsednik Grčke federacije hotelijera i potpredsednik SETE.
“Trenutno, statistički gledano, 50% hotela neće biti otvoreno. Moramo da pazimo na mere zaštite (protiv koronavirusa) na način koji bi omogućio otvaranje, a ne zatvaranje hotela. Takođe, hoteli ne treba da se pretvore u klinike. Moramo biti realni i država mora dati svoj doprinos. Do 11. maja, mi ćemo podneti svoje predloge za zdravstvene kriterijume u vezi s koronavirusom. Stari paketi ekonomskih mera više ne mogu da zadovolje naše stvarne potrebe u eri koronavirusa I o tome treba da razgovaramo sa vladom.”

Odmor Grčka 2020


Prema gospodinu Tasiosu, mnogo toga će zavisiti od toga kada će aviokompanije započeti letove, ali i kada će se otvoriti kopnene granice. Takođe je naglasio da je međudržavnim sporazumima koji će biti napravljeni potrebno vreme da se sprovedu, tako da se godina smatra izgubljenom.
“Moramo da gledamo za danas, ali i za sutra. Moramo da pogledamo i sezonu 2021. Trenutno su nam potrebne vladine mere i za poslodavce i za zaposlene u turističkoj industriji”.
Kako je rekao, trenutno ukupna šteta za jul i avgust prelazi 70 %, dok Grci još uvek nemaju nameru da se odluče za letovanje, jer svi čekaju da vide šta će se dogoditi sa pandemijom i šta će se dogoditi zimi.

“Ima puno ljudi koji se plaše i neće trošiti novac na odmor, žele da ga sačuvaju za zimu. A država to treba da vidi “, rekao je on.