R.I.P. Diego Grande Maradona - "Božja ruka"

Dijego Armando Maradona

Fudbalski svet danas je izgubio Najvećeg – Ali je legenda zauvek ostala.
Pogledajte najkontroverzniji trenutak na Svetskom prvenstvu i jedan od najboljih golova za pet minuta.
Legenda fudbala više nije ovde. Diego Maradona preminuo je malopre, šireći tugu širom sveta.

Mnogima je bio idol i voleli su ga u svim krajevima sveta.

Argentina, Napoli, fudbal i oni koji vole loptu u svim krajevima sveta, večeras plaču za gubitkom veličanstvenog Maradone.

 

Koliki je bio fudbalski ulog a koliki patriotski?

Argentina je bila favorit. Završila je prva u prvoj grupi pobedivši Južnu Koreju i Bugarsku i remizirajući samo sa Italijom. U 2. kolu savladala je neznatno sa 1-0 … susednog Urugvaja. Engleska nije bila ubedljiva. U početku je izgubila od Portugalije, a potom remizirala sa Marokom, ali je potom savladala Poljsku i Paragvaj sa 3: 0. Ovi timovi su imali veoma loš žreb i igrali bi u polufinalu sa Belgijom ili Španijom.

S druge strane je bio kvartet Brazila, Francuske, Zapadne Nemačke i Meksika (Meksiko je igrao kod kuće). Ova utakmica dogodila se samo četiri godine nakon Foklandskog rata, 74-dnevnog rata između Argentine i Engleske zbog ovih područja. Ova priča je dala još jednu perspektivu četvrtfinalu dve zemlje, mada su ovu utakmicu Argentinci gledali više … patriotski.

„U intervjuima pred utakmicu svi su rekli da fudbal i politika ne bi trebalo da budu uključeni“, rekao je Maradona o toj utakmici. „To je bila laž. Nismo mogli da prestanemo da razmišljamo o toj utakmici“.

„Ali bila je to utakmica u kojoj je pobeda značila mnogo više i nije bio samo proces izbacivanja Engleske sa Svetskog prvenstva. U izvesnom smislu, krivili smo sve engleske igrače za ono što se dogodilo i za to što su Argentinci patili “, dodao je.

 

Zašto je dobro pamtiti ovu utakmicu?

Ova utakmica je imala sve. Odlična igra u dodavanju, dribling, dva gola i poneke … komične trenutke. Otprilike sredinom prvog poluvremena, Maradona je otišao da izvede korner sa desne strane. Mnogi fotografi su otišli ​​da ga fotografišu. Maradona … je odgovorio izvadivši korner zastavu da bi bolje izveo ubacivanje iz ugla. Kostarikanski sudija Bernie Uloa to nije prihvatio i primorao je Maradonu da vrati zastavu na svoje mesto. Uloa insistira na postavljanju zastave i čeka Maradonu. Sa sarkazmom, Diego to čini na način koji ne zadovoljava Ulou. Tada argentinska zvezda preko volje postavlja zastavu. Naravno, ne pamte svi ovaj događaj.

Maradone u meču ima svuda. Daje pasove, otvara prostore i čini gotovo sve protiv Engleske. Naravno, najbolje je sarađivao sa Serđom Batistom. Njegovi pokreti sa loptom ili bez nje su izluđivali protivničku odbranu. Način na koji je Dijego kružio oko lopte bio je … božanstven. Čak i da ga niko nikada nije video pre ove fudbalske utakmice, mogao je da shvati da je Maradona bio najbolji igrač na terenu.

Izuzetno dobro sarađuje sa Burčagom koji se otvarao niz aut liniju i razmenjivao pasove sa glavnim napadačem Valdanom. U jednom od ovih pokušaja stigao je i čuveni prvi gol na meču. Stiv Hodž je pogrešno šutnuo loptu u svoj šesnaesterac, njegov potez je shvatio Maradona i munjevito potrčao ka lopti. Šta mu je u tom trenutku bilo na umu? Da li je želeo da postigne spektakularni gol? Da li je shvatio da u suprotnom neće stići loptu i zato se poslužio rukom? Kako god bilo, Maradona je božjom rukom pretekao Šiltona i loptu poslao u mrežu.

Delovalo je kao da se ništa nije dogodilo. Otrčao je prema tribinama gde mu je sedeo otac da slavi postignuti gol. Dok su engleski defanzivci vikali za ruku, Dijego je prkosno podigao levu pesnicu prema publici, kao da hoće da pokaže način na koji je postigao gol. Valdano je otišao i rekao mu da stane, inače bi svi shvatili šta se dogodilo.