Premijer Bugarske otkriva: Erdogan odbija da sedne za sto sa Micotakisem

Premijer Bugarske otkriva da Erdogan odbija da sedne za sto, zajedno sa Premijerom Grčke Micotakisem.

Bugarski Premijer Borisov otkrivši da je turski predsjednik Redžep Taiip Erdogan odbio sediti za istim stolom sa grčkim premijerom Kirjakosom Mitsotakisem, je išao još dalje u otkrivanju i drugih činjenica.

Prema pisanju euractiv.com, Borisov je preuzeo inicijativu za dovođenje Grčke, Turske i evropskih lidera za sto u Sofiji kako bi se izbegla nova izbeglička kriza u Evropi. Međutim, sve što je uspeo učiniti je da je dobio uveravanja od turskog predsednika da će Ankara ispoštovati svoje obećanje da ne dozvoli bilo kakav imigracijski pritisak na Bugarsku.
Prema Euractivu na konferenciji za štampu nakon večere sa Erdoganom, Borisov je priznao da njegov gost nije želeo da sedi za istim stolom sa grčkim premijerom Kirjakosom Mitsotakisom. Grčka je odlučila da ne dozvoli ulaz imigrantima na svoju teritoriju i koristi brutalnu silu i suzavce kako bi sprečila da ilegalno prođu. U ponedeljak su ubijena dva imigranta a jedan je teško ranjen, naveo je Erdogan. Predstavnici grčke vlade izjave o ubijenim imigrantima nazivaju FAKE NEWS .

“Jako sam se trudio da ovaj trilateralni sastanak organizujem na širem nivou”, rekao je Borisov i nagovestio da sastanak nije uspeo da organizuje zbog posledica policijskog nasilja na grčkoj granici. U tom trenutku smo dobili izveštaje da su neki imigranti ubijeni. Neki od mojih kolega nisu oklevali da postave svoja mišljenja na Internetu “, rekao je ne pominjući imena.

“U isto vreme, predsednik Erdogan bio je spreman da dođe u Sofiju u petak, ali  njegova izjava, da neće da sedi za istim stolom sa Micotakisem, navela me je da ovaj sastanak otkažem”, nastavio je Borisov.

Erdogan je sa svoje strane optužio EU da ima “dvostruke standarde” i da nije ispunio svoje obaveze prema Turskoj po pitanju migranata. “Ne želimo više ovaj novac”, rekao je Erdogan, pozivajući se na evropska sredstva. “Niko nema pravo da se ruga dostojanstvu Turske”, izjavio je.

Turski predsednik je takođe rekao da stav Bugarske treba da bude primer svim zemljama EU. „Želeo bih da pozdravim zdrav način razmišljanja Bugarske pod vođstvom Bojka Borisova“, naglasio je.

Kao što navodi euractiv, Bugarska je jedina zemlja EU koja automatski vraća turske begunce i disidente Ankari.