Ogroman požar u izbegličkom kampu - 13000 imigranata na ulicama Lezbosa

Migranti Lezbos Grčka

Nepoznato je gde su 35 pozitivnih ljudi na koronavirus – Specijalni odredi policije stigli na ostrvo.

Kamp je skoro potpuno uništen. Zamenik guvernera Lezbosa sumja da su požari bili organizovani. Policija sprečava migrante da pređu u Mitilini, glavni grad ostrva.

Svetlost dana je pokazala veličinu uništenja kampa – „grada“ od 13.000 izbeglica i migranata u mestu Moriji. Požar je izbio u utorak oko 12 u ponoć. Čitav kamp osim nekih upravnih zgrada je potpuno uništen, dok je takođe uništen i veliki deo unutar kontrolne jedinice koji nastavlja da gori.

Prema rečima stanovnika tog područja, požar je namerno izazvan kada je za njih 35 utvrđeno da su pozitivni na koronavirus i trebalo da budu izolovani zajedno sa rođacima. Kako je izjavio generalni sekretar recepcije azilanata Ministarstva za imigraciju Manos Logotetis, katastrofa u bolnici Moria je skoro totalna.

Požar Moria Grčka Lezbos

Da bi se procenila situacija i odlučilo o merama za njeno rešavanje, u 9.30 održaće se vanredni međuministarski sastanak u palati Premijera Grčke Micotakisa uz učešće ministra civilne zaštite Mihalisa Hrisohoidisa, ministra spoljnih poslova za politiku i azil Notisa Mitarakisa, zamenika ministraa Jorgosa Koumutsakosa, ministra unutrašnjih poslova Takisa ​​Teodorikakoas, zamenika ministra civilne zaštite Nikosa Hardaliasa, komandanta EIP Panajotisa Kodoleontasa i šefa Generalštaba Konstantinosa Florosa.

Takođe na ostrvo idu vojnim avionima C-130, tri odreda specijalnih jedinica iz Elefsine.

Zbog jakog vetra, plamen se vrlo brzo preneo unutar objekata, što je rezultiralo time da se celo područje pretvorilo u ogroman požar, izgorevši sve, a posebno kontejnere i šatore, u kojima je živelo više od 12.000 izbeglica i migranata.