„Neposlušnost“ Grčke crkve: Ne povinuje se merama lockdown-a za Bogojavljanje

Bogojavljanje

Sveti sinod grčke crkve objavio je svoju odluku da hramove drži otvorenim i da Bogojavljenje sprovodi u skladu sa dogovorom koji je napravljen sa vladom pre praznika, odlučeno je danas nakon vanrednog sastanka. Stoga Sveti sinod insistira da će uprkos novim vladinim merama hramovi raditi sa sa maksimum 50 ljudi uz ograničenja koja su prvobitno najavljena.

Sinod je posebno objavio sledeće saopštenje nakon vanrednog sastanka:

Stalni Sveti Sinod Grčke Crkve 164. sinodskog perioda sastao se danas, u ponedeljak, 4. januara 2021. godine, pod predsedništvom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa atinskog i cele Grčke, gospodina Jeronimosa.

Tokom današnje sednice, Stalni sveti sinod je, nakon ratifikacije Zapisa o ovlašćenju, ispitao podatke stvorene u vezi sa delovanjem Svetih hramova i prisustvom vernika tokom Bogojavljenja nakon iznenadnih vladinih najava od petka 2.1.2021, oko preventivno pooštravanje mera s obzirom na otvaranje školskih jedinica.

Stalni Sveti Sinod, nakon interaktivne diskusije, jednoglasno je odlučio sledeće:

1. Ne slaže se sa novim vladinim merama u vezi sa delovanjem svetih hramova, insistira na onome što je prvobitno dogovoreno sa državom i nalaže svetim hramovima da ostanu otvoreni za učešće vernika u božanstvenoj liturgiji i osvećenju vode unutar svetih hramova za praznik Bogojavljanja.

Traži od države da u potpunosti poštuje prvobitni dogovor sa vladom bez daljih problema, uzimajući u obzir činjenicu da su tokom proslave Božića i Nove godine i ostalih dana Dvanaestog dana u hiljadama Parohijskih hramova Grčke crkve, uz brigu lokalnih Preosvećenih Mitropolita poštovane zdravstvene mere za ograničavanje širenja koronavirusa.

2. Šalje protestno pismo grčkoj vladi, smatrajući dijalog jedinim sredstvom za rešavanje pitanja koja se tiču odnosa države sa verskim zajednicama koje postoje u grčkoj državi.

3. Poziva rukovodstvo Evropske unije i grčku vladu da preduzmu potrebne korake kako bi osigurali da građanima odmah bude dostupan dovoljan broj odobrenih vakcina. Niko nema pravo da služi tuđim ciljevima suočen sa tako važnim pitanjem kao što je prevazilaženje pandemije, jer pravo na zdravlje pripada svima.