Nana Mouskouri (Νάνα Μούσχουρη)

Nana Muskuri

Grčka pevačica koja je u karijeri postigla veliki uspeh u inostranstvu pevajući na gotovo svim jezicima sveta, smatra se jednom od najprodavanijih pevačica u istoriji muzike, prodavši više od 300 miliona ploča (digitalnih i vinilnih).

Nana Muskouri rođena je rođena je 13. oktobra 1934. godine u Hanji na Kritu, gde je njen otac radio kao tehničar filmske projekcije u lokalnom bioskopu, gde je radila i njena majka.
Kada se porodica preselila u Atinu, mala Nana je započela studije na Atinskom konzervatorijumu gde je ubrzo pokazala svoj muzički talenat.

Nana Muskouri je 1959. godine učestvovala na Prvom festivalu grčkih pesama sa dve pesme „Negde je moja ljubav“ (Κάπου υπάρχει η αγάπη μου) Manosa Hadžidakisa sa kojom je osvojila prvu nagradu i „Znam neku zvezdu“ (Ξέρω κάποιο αστέρι) legendarnog grčkog kompozitora Mimisa Plesasa sa Triom kancone koji je osvojio drugo mesto.

 

Pre odlaska u inostranstvo i međunarodne karijere izvela je neke od najlepših pesama poznatog grčkog kompozitora Manosa Hadžidakisa.U tom periodu pevala je i druge pesme velikog kompozitora, koje su bile veoma uspešne („Υμηττός“, „Χάρτινο το Φεγγαράκι“.

 

Priznanje i veliki uspeh nisu dugo čekali. Pesma Manosa Hadžidakisa „Σαν σφυρίξεις τρεις φορές“ koju je komponovao za nemački dokumentarac „Grčka zemlja snova“ postaje „Weiße Rosen Aus Athen“ („Bela ruža Atine“) i postiže ogroman uspeh u Nemačkoj, sa prodajom preko 1.500.000 primeraka. Ista pesma na engleskom, „The White Rose Of Athens“, učiniće je poznatom celom svetu.

 

1962. godine veliki džez muzičar i producent Kvinsi Džons, koji ju je čuo na Filmskom festivalu u Barseloni, pozvao ju je u Sjedinjene Države da snimi svoj prvi američki album sa klasičnim američkim pesmama i naslovom „The girl from Greece sings“.

 
 

Ubrzo nakon toga doživela je svoj prvi uspeh u Engleskoj sa obradom pop pesme “My Colouring Book”. 1963. godine se trajno nastanila u Parizu i snimila album „Mes plus belles chansons Grecques“ sa isključivo grčkim pesmama. Ovaj album će joj doneti prvo odlikovanje u Francuskoj, nagradu “Charles Cros” Francuske muzičke akademije.

Sarađivala je i sa njenim zemljakom, svetski poznatom muzičkom zvezdom Demisom Rusosom.

 

Imala je i saradnju sa muzičkom legendom Huliom Iglesijasom.

 

1963. godine učestvovala je na Pesmi Evrovizije sa pesmom „A Force de Prier“, ali u ime Luksemburga.

 

1994. godine izabrana je za poslanika Nove demokratije u parlamentu E.U.

2004. započela je „Oproštajnu svetsku turneju“ iz Atinske koncertne dvorane “Megaro musikis”.

2008. njena turneja završava se u Grčkoj.

2006. je bila vrlo produktivna u pogledu svojih aktivnosti u Grčkoj. U maju je, posle 12 godina, objavila novi album pod nazivom „Μόνη Περπατώ“, a u novembru je objavljena njena biografija pod nazivom „Zovem se Nana“, koju je uredio novinar Fotis Apergis.

 

U oktobru 2011. objavila je još jedan album na grčkom jeziku pod nazivom „Pesme sa grčkih ostrva“ (Τραγούδια από τα Ελληνικά Νησιά). Na albumu nastupaju: Haris Aleksiu, Manolis Mitsias, Natasa Theodoridou, Elena Paparizou i Nikos Aliagas, dok je naslovnu stranu dizajnirao Jean-Paul Gautier!!

 

2013. započela je novu turneju („Happy Birthday Tour“) da bi proslavila svojih osamdeset godina.

14. jula 2014. ponovo je nastupala na Irodiu.