Koronavirus - Kina je izvezla skoro 4 milijarde maski

Zaštitna maska

Kina je prodala skoro 4 milijardi maski stranim zemljama od početka marta, boreći se protiv nove pandemije koronab+virusa, saopštile su danas kineske vlasti. Uprkos opadajućem broju slučajeva u Kini, Peking je pozvao fabrike da povećaju proizvodnju medicinske opreme u vreme kada se druge zemlje suočavaju sa manjkom.

Kina je od 1. marta u više od 50 zemalja izvezla 3,86 milijardi maski, 37,5 miliona uniformi, 16 000 respiratora i 2,84 miliona kompleta za otkrivanje Covid-19, rekao je Iin Hai, portparol carinskih službi. . Ukupno se taj izvoz procenjuje na 10,2 milijarde juana (1,33 milijardi eura).

Neke zemlje se, međutim, žale na kvalitet medicinske opreme koja se uvozi iz Kine. U tom kontekstu, Holandija je 28. marta najavila povlačenje 600.000 maski iz jedne pošiljke od 1,3 miliona iz Kine, jer one nisu zadovoljile standarde kvaliteta, nisu se pravilno prilagodile na lice i imale su filtere koji ne rade pravilno. Kina je odgovorila da je proizvođač “jasno objasnio da maske nisu hirurške”.

Kineski zvaničnici danas su negirali medijske izveštaje o kvalitetu medicinske opreme proizvedene u Kini, rekavši da oni “ne odražavaju objektivne stanje”. U stvari, postoje različiti faktori, poput činjenice da Kina ima drugačije standarde i navike upotrebe od ostalih zemalja. Nepravilna upotreba može izazvati sumnju u kvalitet “, rekao je Iang Fan, šef Ministarstva trgovine.