Koronavirus: 43 mrtva - 56 novih slučajeva - ukupno 1.212 (30-03-2020)

KORONAVIRUS-GRČKA

Brifing Sotirisa Tsiodrasa (predstavnik Ministarstva zdravlja, grčki lekar i patolog specijalizovan za zarazne bolesti): 72 intubiranih, od čega 14 žene.
43 ljudi je ukupno preminulo zbog novog koronavirusa u Grčkoj, kako je Sotiris Tsiodras danas zvanično objavio u ponedeljak posle podne 30-03-2020. Pet naših sugrađana je preminulo u zadnjih 24 sata.
U Grčkoj je bilo 1.212 potvrđenih slučajeva, a 56 ih je danas objavljeno.

Prosečna starost preminulih je 71 godina. Ukupno 32 su muškarci i preko 90% su oni koji su bolovali od hroničnih bolesti ili su bili stariji od 90 godina.

Do danas je na aparatima 72 pacijenta, od kojih 14 žena, a ostatak muškaraci, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja za koronavirus i profesor zaraznih bolesti. Prosečna starost ovih pacijenata je 65 godina i više od polovine imaju hronične bolesti.

Pet pacijenata je otpušteno sa Odeljenja intenzivne nege.

Preporučuje se blagovremena vakcinacija dece do dve godine bez odlaganja, posebno za vakcine prvog reda, poželjno davanje multivalentnih vakcina. Važno je da se ne propustiti nijedna vakcinau, rekao je Sotiris Tsiodras, podsećajući na epidemiju boginja pre dve godine.

Konkretno, objasnio je da dečiji roditelji mogu zakazati sastanak kod svog lekara kako bi vakcinu primili u ordinaciji (u Grčkoj postoji dovoljan broj lekara sa privatnom ordinacijom, koje neplaćaju građani već država). Tako će se izbeći dugo čekanje i kontakt sa drugim ljudima i vakcinisati malu decu do dve godine. Ponovo će biti vakcinisana deca starija od dve godine, kad prođe karantin.