Koliko je potrebno grckih drzavnih cinovnika da bi se izdali papiri jednom Bosancu

Ovo je prica o coveku koji je rodjen u Bosni i Hercegovini kada je ona jos bila sastavni deo Jugoslavije.
U grckim medijima je osvanuo satiricki napisan tekst o istinitom dogadjaju koja govori o coveku koji se zove Mesa Ali Hasan Husein.
U Grcku je dosao pre mnogo godina, sada je grcki drzavljanin, ima grcki pasos i do sada ga je produzivao sest puta.
Prije mesec dana, zelio je posetiti Bosnu i otkrio da mu je istekao pasos. Da bi ga obnovio, kontaktirao je KEP (Centar Usluge Gradjana – koju u vecoj meri finansira EE) u njegovoj blizini i pitao ih koliko traje proces vadjenje pasosa da bi znao kad da kupi kartu za put. Uverili su ga da ce za nekoliko sati dobiti novi pasos. On im je poverovao i isplanirao da putuje za 15 dana. Bio je vrlo optimistican!!
Kada se vratio u KEP da bi dobio pasos, receno mu je da postoji problem sa njegovim mestom rodjenja. Sarajevo je identificirano u licnoj karti, dok u Izvodu iz maticne knjige rodjenih , pise Sarajevo BiH. Ovo BiH im se ucinilo veoma sumnjivo i nastavili su da ga gledaju sumnjicavo cak i kada im je objasnio da je Sarajevo isto sto i Sarajevo BiH, i da je BiH skracenica za Bosna i Hercegovina.
Uputili su ga da izvadi novu licnu kartu koja je u saglasnosti sa podacima iz Izvoda iz maticne knjige rodjenih. Otisao je u policijsku stanicu da bi mu izdali novu licnu kartu. Rekli su mu da ode da uplati taksu od 7 eura. Kada se vratio sa priznanicom , izvinili su mu se jer su pogresili , i taksa nije 7 eura vec 9 . Vrativsi se sa ponovo uplacenom taksom , u policiji su ga obavjestili da mu je potreban i papir iz opstine o porodicnom stanju.

Otisao je u opstinu. Oni su takodje negirali da je Sarajevo isto što i Sarajevo BiH i zeleli su zvanični dokument koji potvrdjuje da je to isti grad.”Gde da ga izvadim?” pitao je i rekli su mu da ga izvadi u Bosni. Kada je objasnio da ne može ici u Sarajevo jer mu je pasos istekao i da je dosao kod njih da bi obnovio isti, dignuli su ruke u vis i rekli mu da problem resi u bosanskoj Ambasadi. On se obratio bosanskoj Ambasadi gde su mu je izdat dokument kojim se potvrdjuje da je Sarajevo isti grad kao i Sarajevo BiH.
Sa tom potvrdom se vratio u opstinu, tamo su mu sada trazili da overi dokument u Ministarstvu inostranih poslova. U Ministarstvu inostranih poslova su mu rekli da zato sto je Bosna potpisala Haski sporazum, njena sluzbena dokumenta ne zahtevaju tzv. Haski (Apostille) pecat , i drzavne sluzbe u Grckoj ne mogu traziti postojanje toga pecata na dokumentima izdatim u BiH ili u Ambasadi BiH.
Vratio se u opstinu. Tamo nisu prihvatili dokument Ambasade kao validan jer nije bilo potvrde od strane ministarstva i insistirali su na Haskom Pecatu , i rekli mu da nabavi overeni papir iz opstine Sarajevo da je Sarajevo isto sto i Sarajevo BiH! Ovaj put ce mu kazu uciniti “Uslugu” i dozvolili mu da taj papir izvadi (Sada bez Haskog Pecata) umesto njega , njegov opunomocenik , i da ce kad donese dokument procedura ici veoma brzo jer postoji taj bilateralni dogovor izmedju Grcke i BiH kao potpisnika Haskog Sporazuma.
Otisao je u KEP (Centar Usluge Gradjana) da napise punomoc poznaniku u Sarajevu da za njega izvadi potvrdu. U Centru za usluge gradjana su mu rekli da oni ne znaju nista o Haskom Sporazumu,i ako on ima taj zakon neka ga fotokopira i donese.Doneo im je fotokopiju i zamolio ih da nastave sa odobrenjem. U trenutku kada su kad su krenuli sa izdavanjem, ukazali su se novi problemi. U njihovim spisima se on zove Mesa Ahahu a ne Mesa Ali Hasan Husein kako se u stvari zove.
Trazio je razumno objasnjenje i zakljucio da je to zato sto celo ime ne moze da stane u rubriku , i da je zbog toga neki sluzbenik upisao samo pocetna slova imena, a Ali Hasan Husein je postao A.Ha.Hu. Sluzbenik na salteru nije poverovao u njegovo objasnjenje i rekao mu da donese dokumenat koji ce potvrditi njegovo pravo ime i prezime.
Vratio se u opstinu, ovaj put ne da resi problem izmedju Sarajeva i Sarajeva BiH, vec Ahahua.Sluzbenik u opstini posle malo kuckanja za kompjuterom je konacno nasao da postoji osoba sa njegovim imenom i prezimenom. Ime Mesa Ali Hasan Husein je u kompjuteru, odgovara svim elementima osim jednog. Ime pripada zeni! Bosanac je inace visok, bradat i sa ogromnim rukama , i mislio je da je to dovoljno kao dokaz da nije zena.
“Razumem, ali …”, rekao je zaposleni oprezno. Ovo “Ali …” , ova nedoumica vodi do suda!
Posle mesec dana biće sudjenje gde ce sudija morati da odluci o polu Bosanca. Kada se to pitanje resi, sa pasosem u ruci, izvadice novu kartu za Bosnu.
Bojimo se da se nikada nece vratiti.

Kome je potrebna kopija o Haskom Sporazumu na grckom jeziku neka se javi redakciji Grcke Novosti.

Drzavni Cinovnici