Kalanta su pesme koje deca pevaju u toku novogodišnjih praznika u Grčkoj

kalanta

Kalanta (Κάλαντα) u prevodu Kolede su narodne svečane i religijske pesme koje se obično pevaju svake godine uglavnom uoči velikih verskih praznika.
Pevaju ih uglavnom deca dan pred neki veliki praznik, pre Božića (Χριστουγέννων), Nove godine (Πρωτοχρονιάς, Αγ. Βασιλείου), Bogojavljenja (Θεοφανείων), pa čak i u Lazarevu subotu pre praznika Cveti (των Βαΐων ή του Λαζάρου), sa izuzetkom onih pesama koje se pevaju pred Veliki Petak i one se u grčkoj nazivaju Kataniktika (Κατανυκτικά).
Glavni tradicionalni muzički instrumenti koji prate ove pesme su triangl, flauta, bubanj, doboš, frula itd.
Kalanta koren vuku iz starogrčkog običaja pod nazivom IRESIONIS (Ειρεσιώνης). Deca su pevala Kalanta sa Iresionisima u rukama (u prevodu sa starogrčkog se odnosi na maslinovu grančicu). Starogrci su za vreme decembarskih praznika koristili kao sveto drvo maslinu i kao takva ona se nazivala IRESIONIS.
Ove pesme uglavnom pevaju deca, ali i odrasli, pojedinačno ili u grupama, po kućama, prodavnicama, javnim mestima itd. uz pratnju tradicionalnog gvozdenog triangla, ali ponekad i sa drugim muzičkim instrumentima.
Deca posle svakog pevanja Kalanta očekuju zauzvrat i neku nagradu i zato pre nego što zasviraju postave pitanje “Na ta poúme?” (Da zapevamo?) i očekuju odgovor “Na ta peíte!” (Zapevajte).
Po novom, deca se čašćavaju sa novcem a po starom i tradicionalnom sa suvim voćem i slatkišima.
U Grčkoj postoje na desetine i stotine različitih pesama koje se pevaju kao Kalanta. Zbog ovakvo velikog broja one su podeljene na nacionalne, pokrajinske, lokalne, gradske itd.
Mi ćemo vam predstaviti nacionalne grčke Kolede za Božić, Novu Godinu (Sv. Vasilije) i za Bogojavljanje koje su i najznačajnije.

Kalanta za Božić

Kalanta za Novu Godinu

Kalanta za Bogojavljanje

OVE KALANTE JE OTPEVAO NA SVOJ JEDINSTVEN NAČIN VELIKI UMETNIK MIHALIS HADŽIJANIS

TRIGONA KALANTA

OVO JE POPULARNA PESMA NOVIJEG DATUMA, JAKO POPULARNA MEĐU DECOM U GRČKOJ I NA MELODIJU JE UTICAO ZAPADNI STIL