Izuzetno provokativni savetnik Erdogana: Potopićemo Charles de Gaulle

Erdoganov Savetnik

„Naši piloti će uskoro oboriti pet ili šest grčkih letelica i mi ćemo krenuti u rat“, rekao je Mesut Haki Kasin u intervjuu.

Mesut Haki Kasin, savetnik turskog predsednika Tajipa Erdogana za spoljnu politiku, koji je nedavno Grke i Grčku nazvao „zemljom koja umire od gladi“, „ponovo je udario“.

Tokom svog govora na televizijskoj stanici, Kasin je verbalno napao ne samo Grčku, već i Francusku, preteći da će joj Turska „iščupati jetru“, tako što će potopiti nosač aviona koji stiže u istočni Mediteran.

„Grčka nije pronašla prirodni gas i nema nosač aviona, ovde šalje francuski nosač aviona protiv Turske. Napada nas tuđim konjem. Ovaj konj će biti upucan i ubijen. Ovo je prvo. Drugo, Turska, kao što je malopre rekao naš presednik, nije država bez glasa. Naš dragi predsednik je izjavio da niti jedemo tuđe pravo niti im dozvoljavamo da jedu naše pravo. Ako napolju postoji neko ko krši naša prava, turska država će im pokidati jetru. Imamo vrlo velika vojska, osma vojska na svetu, treći u NATO-u. „Ko se usuđuje da nas izaziva na Egejskom moru i Mediteranu?“, Rekao je Kasin, podsećajući Grčku na maloazijsku katastrofu 1922. godine i da će tursko ratno vazduhoplovstvo „uskoro oboriti pet ili šest grčkih letelica“.

Charles de Gaulle

Nastavio je istim tonom: „Da li Grčka zaista želi da okusi našu pesnicu? Grci ovo još uvek nisu razumeli. Pogledajte 9. septembar (godišnjica kada su turske snage prognale Grke iz Smirnija 1922.). Vi ste se u bežanju ubijali međusobno, trčeći prema moru tada. Što je dosta – dosta je. Naši piloti će uskoro oboriti pet ili šest grčkih aviona i mi ćemo ući u rat. Ni na koji način ovaj narod ne može biti pod tolikim pritiskom. Turska nije nacija koju možete da izazivate. Bajoneti turskih vojnika su spremni. U prošlosti smo i bez metaka neprijatelja dokrajčivali bajonetima. Samo napred, mi vas čekamo “.

Oruk Rejs

Erdoganov savetnik je „završio“ rekavši da je spreman da puca u glavu grčkog pilota koji će mu pasti u ruke. „Pazite, ja sam profesor u oružanim snagama. „Ako postoji grčki pilot koji ima nameru da udari na nas, pucaću mu po sred glave“, zaključio je čovek koji savetuje turskog predsednika o pitanjima odbrane i spoljne politike.