Revitada sa ostrva Sifnos

Revitada jelo sa Sifnosa

Uobičajeno je kad odete na odmor na neko ostrvo da vidite njegove znamenitosti, plivaćete  na njegovim zadivljujućim plažama, fotografisaćete se u njegovim uličicama.

Kasnije ćete sesti u kafanu na ostrvu koju ste ove godine izabrali za odmor i postaviti pitanje, šta da naručimo za jelo. Odreske, hamburgere i musake možete pronaći bilo gde.

Predlažemo vam da isprobate ono posebno što kulinarska tradicija svakog ostrva može da ponudi, što je deo njihove draži: Lokalni sastojci, jedinstveni recepti i ukusi koje nećete naći nigde drugde – jer ko će bolje napraviti tradicionalno jelo, od samih meštana ostrva.

Danas vam predstavljamo recept sa ostrva Sifnos – Revitada Sifnu (Ρεβυθάδα Σίφνου )

Revitada sa ostrva Sifnos je idealan izbor za nedeljni porodični ručak.
Ovo jelo je ustvari skoro kao supa od leblebija, koja se dugo kuva u zatvorenoj i zapečaćenoj glinenoj posudi, sa veoma malo sastojaka.
Revitada sa ostrva Sifnos je jedno od dva najpoznatija jela sa Sifnosa, drugo je Mastelo.
Revitada se tradicionalno nosila na kuvanje u velikim glinenim posudama u najbližu pekaru. Običaj je da se na vatri sporo kuva od subote noću do nedelje ujutru.
Rano zorom stanovnici Sifnosa su išli u crkvu i onda bi pri povratku sa liturgije svratili do pekare da preuzmu gotove leblebije.
Revitada sa Sifnosa svoju osobenost ne nosi samo po tome što se kuva u domaćim glinenim posudama ( ostrvo Sifnos je hiljadama godina poznato po svojoj grnčariji ) i što se poklopac zapečaćuje sa testom. Njen jedinstveni ukus je direktno spojen sa mirisom drveta koje gori na vatri u kojoj se kuva ovo jelo.
Čarobna kombinacija peći na drva, glinene posude sa ovog ostrva, kišnice ( mekana voda) koja se pažljivo čuva od vatrenog grčkog sunca, domaćeg maslinovog ulja i leblebija sa lukom, lovorovim listom i origanom daje ovom jelu svu veličanstvenu osobitost. Zato se ovo tradicionalno jelo sa Sifnosa drugačije zove “ Kraljica mahunarki”.

 

 

Kako napraviti Revitadu sa Sifnosa u pećnici
Recept je naravno prilagođen kućnim uslovima. Prvo su nam potrebni glinena posuda i voda.
Potreban nam je sveži luk, seckan na fete ili sitnoseckani. Bilo koju od ove dve opcije izaberete neće promeniti ukus jela.
Predlažemo sitno seckani luk jer lakše ispušta svoje sokove u supu od leblebija.

Od začina pod obavezno morate dodati lovorov list, dobro se slaže i ruzmarin kao i origano.
Revitada Sifnu se kuva na niskoj temperaturi veliki broj sati. Može da krčka i 12 sati na temperaturi od 80 do 90 stepeni.
Po tradicionalnom receptu se poklopac zalepi sa testom koje se zapeče i nedozvoljava da vlaga ispari. Vi umesto toga možete dodati dosta vode koja će posle višesatnog kuvanja ispariti.
MASLINOVO ULJE – LEBLEBIJE – LIMUN
Najvažnije je da maslinovo ulje bude izvrsnog kvaliteta da bi se dosegao ukus ovoga tradicionalnog jela.
Sok od limuna se može koristiti ali nije obavezan.
Sto se tiče leblebija valjalo bi da su biološkog porekla i da se prethodno dobro raskuvaju da bi se njihova kožica mogla lakše ukloniti.
Naravno da ukus i izgled neće biti ni približno sličan onome sa Sifnosa, ali dajte svojoj kulinarskoj mašti na volju da što više približite miris mediterana u vaš tanjir.

 

Predlažemo vam ovaj osnovni recept koji vi možete korigovati i igrati se sa njim po vašoj želji.

MATERIJAL

1 kg leblebija
3/4 kila seckanog luka
3/4 čaše za vodu maslinovog ulja
so
biber
voda
limun (na serviranje)
lovorov list
ruzmarin
origano

Namočite leblebije preko noći i pustite ih da nabubre, ukuvajte ih i očistite opnu.
Ujutro ih dobro isperite ( u 3-4 vode) i stavite ih u glinenu posudu pa dodajte seckani luk, ulje, so i biber, začine i vodu. Voda koju dodamo mora da bude do oboda posude. Pokrijte je poklopcem i stavite u peć i pustite da se krčka oko 6 sati! (Neke domaćice prave testo od brašna i vode i time se zalepe oko poklopca glinene posude).
Voda koju koristite treba da bude “mekana”. NJAMNJAM

 

 
Revitada Grčka