Grčki recepti - Kopanisti sa Mikonosa

Mostra Meze sa Mikonosa

Uobičajeno je kad odete na odmor na neko ostrvo da vidite njegove znamenitosti, plivaćete  na njegovim zadivljujućim plažama, fotografisaćete se u njegovim uličicama.

Kasnije ćete sesti u kafanu na ostrvu koju ste ove godine izabrali za odmor i postaviti pitanje, šta da naručimo za jelo. Odreske, hamburgere i musake možete pronaći bilo gde.

Predlažemo vam da isprobate ono posebno što kulinarska tradicija svakog ostrva može da ponudi, što je deo njihove draži: Lokalni sastojci, jedinstveni recepti i ukusi koje nećete naći nigde drugde – jer ko će bolje napraviti tradicionalno jelo, od samih meštana ostrva.

Danas vam predstavljamo recept sa ostrva Mikonos – Mostra sa sirom Kopanisti ( Μόστρα με κοπανιστή )

Kopanisti, koji je zvanično priznat i zaštićen kao proizvod sa oznakom porekla, nalazi se na svakom ostrvu Kiklada, mada je uglavnom poznat iz Sirosa, Tinosa i Mikonosa.

Na ova tri ostrva, njegova komercijalna proizvodnja je najnaprednija.
U osnovi, kopanisti su meki fermentirani sirevi, jakog paprikastog i začinjenog ukusa. Načini njegove pripreme variraju od ostrva do ostrva, ali i u zavisnosti od toga da li je sir domaće ili komercijalne proizvodnje.

Kopanisti se obično prave od sirovog mleka koje nije termički obrađeno (kravlje ili mešavina sa ovčijim ili kozjim, ali u kojima je kravlje najzastupljenije), koagulira se prirodnim sirom i isuši u vrećama. Sazreva u periodu od više meseci, tokom koga se dodaje više sira i smeša nekoliko puta fermentira.

 
 
Sir Kopanisti sa Mikonosa Grčka

Mostra sa Kopanisti

Veličanstveni meze sa Mikonosa uz ouzo i rakiju. Lokalni kopanisti sir sa Mikonosa je meki fermentirani ljutkasti sir s intenzivnim ukusom bibera i uz meze daje neverovatan rezultat.

Mostru sa sirom Kopanistima naći ćete u svim restoranima i kafanama Mikonosa.

Materijal

5 Mostri (tj. Pet paksimadija – kako ih zovu na Mikonosu)
3 paradajza
kopanisti (sir) sa Mikonosa
malo soli
origano
maslinovo ulje

Priprema:

– Navlažite sa malo vode Mostru tj. suvi hleb, dvopek
– Paradajz narežite na tanke kriške i stavite ga na Mostru
– Sipajte malo ulja i malo origana na paradajz

Na kraju, na svaki dvopek pospemo sir kopanisti.

Kopanisti sa Kiklada

Kremni sir bez spoljne ljuske nepravilnog oblika i začinjenog, paprenog ukusa
Boja mu je bela ili sjajno bela. Izgled je kohezivan iz sitnih zrnaca. Pravi se od ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mleka ili njihove mešavine. Prodaje se većinom u kanticama i čuva u frižideru.

Njegov hemijski sastav je sledeći:

vlažnost 60%,
masnoća 19%,
proteina 16-17%,
so 3%
Kopanisti sir se ne proizvodi industrijski.

Njegova proizvodnja dozvoljena je samo na ostrvima Kiklada. NJAMNJAM