Grčki recepti - Bostanopita sa ostrva Milos

Pita od lubenice Grčka

Uobičajeno je kad odete na odmor na neko ostrvo da vidite njegove znamenitosti, plivaćete  na njegovim zadivljujućim plažama, fotografisaćete se u njegovim uličicama.

Kasnije ćete sesti u kafanu na ostrvu koju ste ove godine izabrali za odmor i postaviti pitanje, šta da naručimo za jelo. Odreske, hamburgere i musake možete pronaći bilo gde.

Predlažemo vam da isprobate ono posebno što kulinarska tradicija svakog ostrva može da ponudi, što je deo njihove draži: Lokalni sastojci, jedinstveni recepti i ukusi koje nećete naći nigde drugde – jer ko će bolje napraviti tradicionalno jelo, od samih meštana ostrva.

Danas vam predstavljamo recept sa ostrva Milos – Bostanopita (Καρπουζένια)

Pita od lubenice (καρπουζόπιτα) ili letnja pita.

Ova pita ima nešto u sebi, nešto jedinstveno i letnje, što reči ne mogu da opišu.

Pita od lubenice ili bostanopita je slatka pita sa Kiklada. Ostrvo Milos je najpoznatiji po ovoj piti u Folegandrosu je nazivamo i “prozračnom”.

Recept je vrlo lak! Naravno da će vam trebati lubenica, maslinovo ulje, brašno, sezamove semenke, cimet, grožđice i orasi, med i za posluživanje sladoled od mastike , koji će vas zaludeti.

Materijal

1.300-1.400 gr. lubenice
1 kašika supena maslinovog ulja+ 2 kašike supene za pleh
12 punih supenih kašika brašna za sve namene
200 gr. belog susama
1 1/2 kašike supene cimeta
3 kašike supene, crnog, suvog grožđa
150 gr. krupno seckanih oraha
5 kašika supenih meda

Za posluživanje

Kaimaki (od mastike) sladoled

Priprema

Zagrejati rernu na 180 stepeni.

Izrežite lubenicu na kriške, uklonite koru i potpuno je očistite od semenki. Izrežite na manje komade, stavite u veću činiju i rukom ih pritisnite da se smanje.

U lubenicu dodajte med, šećer, maslinovo ulje i cimet. Dobro promešati. Polako dodajte brašno, mešajući da se sastojci sjedine. Dodajte orahe i grožđice i ponovo izmešajte.

Podmažite plitku tepsiju vrlo dobro. Pospite sa polovinom semenki susama i preko prelijte mešavinu lubenice. Njegova visina ne sme da pređe 1,5 cm.

Pospite preostalim semenkama susama i cimetom. Pecite pitu od lubenice 45 minuta na 180 stepeni Celzijusa, izvadite posudu iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je isečete na komade.

Kugla sladoleda od gore joj savršeno odgovara. NJAMNJAM

Pita od lubenice sa sladoledom