Grčka tradicija-Pročišćavanje vazduha u prostorijama dimom od žalfije

Žalfija1

Bilo koje vreme je uvek dobro vreme za čišćenje vazduha u svom domu i oslobađanje od mikroba i svih ostalih nezdravih stvari koje ne želite da vaša porodica udiše.

Odličan način čišćenja vazduha oko sebe je spaljivanje žalfije. Ova praksa u Grčkoj je poznata stotinama godina, ali je malo ljudi praktikuje, tek u nekim udaljenim selima ova tradicija ne prestaje da živi. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da sagorevanje žalfije može da ubije bakterije u vazduhu.

 

Istraživanja su pokazala da sagorevanje žalfije uklanja 94% bakterija u vazduhu. Kada su naučnici dan kasnije kontrolisali kvalitet vazduha, on je u prostorijama i dalje bio čist.

Najbolji način za prodimljavanje ili bolje rečeno kađenje (žalfija se naziva i kadulja) prostorija je ovaj: Uzmite vezicu suve žalfije (kadulje), uvijte je u štapić ili aluminijski papir, zapalite jedan kraj i pustite da gori. Dim koji izlazi očistiće vazduh u sobi, a njegova svojstva ubijaju većinu bakterija u vazduhu.

 
Žalfija2

Pre početka Nove godine sredite vaš dom, očistite ga, izbacite nepotrbne stvari i okadite ga žalfijom. Veruje se da njen dim isteruje i loše duhove iz prostorija.