Danas u Grčkoj slave Marije

Crkva Bogorodica na Tinosu

15. avgust, “letnji Uskrs” u Grčkoj, ovaj dan je oda Djevici Mariji, majci svih hrišćana. Molitve, molitve, molitve vernika čuju se iz najveličanstvenijih hramova i crkava do najudaljenijih kapela i manastira.


“Καλή Παναγιά”(Dobra Djevica) je pozdrav za ovaj dan. To je želja dana, čestitka 15. avgusta. Čestitanje za jedno od najvećih praznika pravoslavlja. U leto 2020. je sve drugačije, po prvi put su slavlja bez povorki.

Ove godine planirano je najveće slavlje Majke Božje pravoslavnog praznika prilagođeno posebnim uslovima pandemije. Crkvene i opštinske vlasti su se pobrinule za nesmetano vršenje službi verno poštujući sve neophodne sanitarne mere, dok su tradicionalna slavlja otkazana.
Cela Grčka danas slavi ovaj ogromni pravoslavni praznik.

Najpoznatija i najupečatljivija slavlja su u mestima Bogorodica Ekatontapiliani na ostrvu Paros, Bogorodica Soumela u Vermio-u, Bogorodica Agiasos na Lezbosu, Bogorodica Fidousa u Kefaloniji, Bogorodica Spiliani Nisiros i naravno najveličanstvenija je ona na ostrvu Tinos!

Sveti Hram Bogorodice Tinosa

Hodočašće u crkvu Bogorodicu Tinosovu je možda najveće versko hodočašće helenizma. Na ostrvu, koje je u potpunosti identifikovano s Bogorodicom, svake godine se okupljaju desetine hiljada vernika kako bi se u crkvi Presvetog Sakramenta poklonili čudesnoj slici Djevice Marije i položili svoje zavete.

Slika vernika koji se uspinju stepenicama na kolenima sve do Ikone, je jedna od najkarakterističnijih scena. Mnogo je onih koji na kolenima prelaze celu udaljenost od luke do ulaza u crkvu, prolazeći ispod epitafa sa likom Megaloharija (Menalohari iz Tinosa delo je apostola i evanđeliste Luke).

Prema verskoj tradiciji, crkva je sagrađena na mestu gde je pronađena ikona Bogorodice, posle viđenja sestre Agije Pelagija. Ikona je otkrivena nakon iskopavanja 30. januara 1823. godine i tokom iskopavanja 1822. godine u kojima je otkriven drevni hram Dioniz i hram Svetog Jovana Krstitelja. Vest o otkriću ikone u periodu grčke revolucije 1821. godine smatrana je dobrim znakom i zbog toga su grčki junaci Kolokotronis, Miaulis, Nikitaras i Makrijanis posetili ostrvo da bi joj se poklonili.

Sredinom 1832. godine podignuto je istočno krilo kompleksa, deo istočno od zvonika i deo istočno od glavnog ulaza. Svi građevinski radovi završeni su 1880. godine.