Danas se u Grčkoj slavi Megali Pempti i farbaju se jaja za Uskrs

Uskršnje crveno jaje

Danas se u Grčkoj obeležava  Veliki četvrtak (Μεγαλη Πεμπτη) i obicaj je da se toga dana spremaju jaja za Uskrs.

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg. Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.
– Uzmite, jedite; ovo je telo moje.
– Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga Zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova – piše u Jevanđelju.

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, nakon čega su iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom, namenjan bolesnima.
U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti, a do tada se vjernici na molitvu pozivaju klepalom. Zvona će se ponovo čuti tek na Vaskrs.
Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika. Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cele godine.

Običaji Velikog četvrtka su mnogi i različiti u Grčkoj, zavisno o kojem delu Grčke govorimo. Ali glavni običaj je farbanje uskršnih jaja. Prema tradiciji, Marija Magdalena otišla je u Rim i protestovala caru Avgustu zbog Pilatovog zločina, pomenuvši Vaskrsenje (Ανάσταση) Hristosa. Ali budući car Avgust nije verovao, ona mu je rekla da veruje u Vaskrsenje i da će mu se jaje koje drži u ruci samo obojiti u crvenu boju.
Tako je i bilo, za većinu crvena boja jaja predstavlja prolivenu krv Isusa Hrista.

Na ostrvu Limnos je prvo uskršnje jaje posvećeno Devici Mariji i stavljaju ga u ikonostas jer se veruje da štiti žensku trudnoću.

U Zapadnoj Makedoniji, domaćice na balkonu ili prozoru šire crveni baršun ili platna. Porodice koje su u žalosti, ne farbaju jaja u crveno, već u neku drugu boju, poput zelene i plave.

Na Sifnosu, žene prave takozvane “Uskršnje ptice” “Πουλιά της Λαμπρής” (Lampris se u nekim krajevima Grčke naziva Uskrs-Pasha), to su lepinje u obliku raznih ptica i životinja, ukrašene crvenim jajima.

Kao što smo rekli na ovaj dan se u Grčkoj farbaju jaja i zato se Veliki četvrtak naziva i Crveni četvrtak (Κόκκινη Πέμπτη ili Κοκκινοπέφτη).