Danas se u Grčkoj slavi “Kiriaki ton Vajon”

Praznik koji se u Grčkoj zove “Kiriakí ton Vajon” ili Cvetna nedelja je u stvari hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim.

Uvek pada u nedelju, dan nakon Lazareve subote, i sedam dana pre Uskrsa. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.
Tipičan običaj u Grčkoj za ovaj dan je kićenje crkava “vajama”.“Vaje“ su u suštini grančice od palmi,lovora, vrba ili maslina.
Vaje su pletu u raznim oblicima: mesec, brodovi, magarci, ali najčešće u obliku krsta.
Na nekim mestima u Grčkoj su ih pleli u obliku ribe. Iako je u Grčkoj još Veliki post, crkva na Cvetnu nedelju dozvoljava da se jede riba.
Posle liturgije sveštenik blagosilja i daje vernicima krstove napravljene od grančica, koje Grci stavljaju na ikone ili gde god misle da je potrebna zaštita.

Kiriaki ton Vajon Cveti12

Nekada su te grančice obavezno skupljali tek venčani parovi, za dobrobit njihovog braka. Verovali su da će se moć oplodnje koju kriju ove biljke preneti na njih. Od tada je običaj da jedna mlada nevesta udara grančicom drugu.
Isto tako žene blago udaraju grančicom trudnice da bi se lakše porodile.

Ostrvo Tinos

Na ostrvu Tinos, na Cvetnu nedelju, deca prave vence od grančica i bacaju ih u more.
Grčki narod Vajama pripisuje moć oplodnje. Po selima u Trakiji devojke su pravile vence od vaja, koje im je davao sveštenik u crkvi, pa su ih bacali u potok. Utrkuju se ko će prvi da baci venac u potok.

Ostrvo Imvros

Na Imvrosu nema Cvetne nedelje bez ljuljaški. U svakom kvartu gde postoji veliko drvo, na čvrstoj grani je postavljena improvizovana ljuljaška na kojoj se redom ljuljaju dečaci i devojčice. Devojčice idu prve, dok ih dečaci kao pravi kavaljeri ljuljaju.

Ostrvo Skopelos

Konačno, na Skopelosu, svekrve koje su verile sina, uzimale bi jednu grančicu iz crkve, “pozlatile” bi je i na njoj bi zavezale mašnicu belom trakom. “Pozlata” bi uglavnom bila zlatni dukat na kojoj bi ispisali ime verenice, zatim bi ga dali svešteniku da joj preda.

Kiriaki ton Vajon Cveti71