Danas se otvaraju arheološki prostori uz obaveznu fizičku distancu

Akropolj

Akropolj, Olimpija, antička Agora, rimska Agora, Keramikos, biblioteka Adrianos, hram Posejdon Sounio, svetište bogova Samotraki, Avdira, drevno pozorište Filipa, Amfipolis Larisa, Olimpija, drevna Nemeja, Mikena, Asklipijon Epidavros, Monemvasija, Mistras, Palata Nestor, Dilos, rt na Santoriniju, Knosos…

Više od 200 arheoloških nalazišta na otvorenom širom zemlje „ponovo nas zovu“ danas, 18. maja 2020. godine, kako je najavilo Ministarstvo kulture i sporta.

Arheološka nalazišta, koja se otvaraju kao prvi korak u “ponovnom pokretanju” kulturne infrastrukture nakon “karantina”, radiće sa produženim letnjim radnim vremenom (od 8 do 20 sati) i svim potrebnim merama bezbednosti, prema uputstvu EODI (Nacionalna organizacija za javno zdravstvo).

 

To uključuje držanje udaljenosti do 1,5 metara, osiguranje maksimalnog broja posetilaca po arheološkom nalazištu, označavanje sigurnih ruta, odvajanje izlaznih i ulaznih kapija i postavljanje zaštitnika od pleksiglasa tamo gdje je to moguće i potrebno (kao što je npr. Akropolis Propilija) i naravno primenu svih posebnih pravila za sanitarne objekte.

Takođe se preporučuje upotreba zaštitne maske i alkoholnog antiseptičkog rastvora. Podseća se da se očekuje da se muzeji otvore 15. juna uz odgovarajuće mere zaštite.