Danas Grci slave veliki jubilej - 200 godina od ustanka protiv otomanske okupacije

25. Mart Grčka

Grci u Grčkoj, na Kipru i u celoj dijaspori, slave 25. mart kao dan početka revolucije protiv turske okupacije i veliki crkveni praznik Evagelismos (Blagovesti).
Ovaj je jedinstven jer je jubilaran, zato što se puni tačno 200 godina od ustanka i ulazi se u treći vek od toga događaja.

 
 
 
25.Mart 1821

Jedinstven je i što se održava u atmosferi pandemije i sa svim merama zaštite koje idu uz nju.
Jedinstven je jer će danas prvi put za ovih 200 godina u vojnoj paradi učestvovati i snage iz neke strane zemlje.
Društvo grčkim pilotima će praviti i kolege iz Francuske sa super modernim avionima tipa Rafale.
I ovaj izuzetak je isto simboličan jer pada u trenucima kada su tursko-francuski kao i grčko-turski odnosi na nivou pucanja. Inače je Grčka nedavno potpisala ugovor o kupovini aviona Rafale u vrednosti 3 milijarde evra.

 
 
Rafale

Bilo je planirano da u svečanosti budu predstavljene sve zemlje saveznice kao što su Francuska, Rusija i Engleska na najvećem političkom nivou.
Međutim iako je bio očekivan dolazak ruskog predsednika Putina on se iz neznanih razloga neće pojaviti i umesto njega će na proslavi učestvovati ruski premijer Mihail Mišustin.

 
 
Mihail Mišustin

Neće učestvovati ni veliki filoelinas, francuski predsednik Makron zbog lošeg stanja u Francuskoj, prouzrokovanog nekontrolisanim rastom epidemije koronavirusa u ovoj zemlji. Izaslanik Makrona će biti francuska ministarka odbrane Florens Parli.
Jedino je Engleska poslala predstavnike na visokom nivou i to Princa Čarlsa ( u čijem porodičnom stablu postoje i grčki koreni) i njegovu suprugu vojvotkinju Kamilu.
Na proslavi će biti prisutan i kiparski predsednik Nikos Anastasiadis sa suprugom Adri Anastasiadis.

Više od 4.000 policajaca učestvuje u merama bezbednosti parade 25. marta.

 
 
 
Pric Čarls I Kamila

PROGRAM PROSLAVE

Utorak, 23. marta 2021

-19.30: Dolazak predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasiadisa i njegove supruge Andrisa Anastasiadisa na atinski međunarodni aerodrom „Elefterios Venizelos“.

Sreda, 24. marta

-11.45: Sastanak premijera Kiriakos Mitsotakis-a sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Anastasiadisom u Palati premijera.

-14.00: Dolazak premijera Ruske Federacije Mihaila Mišustina .

-14.30: Sastanak premijera Kiriakosa Mitsotakis-a sa premijerom Ruske Federacije Mihailom Mišutinomu.

-17.35: Dolazak princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola na atinski međunarodni aerodrom „Elefterios Venizelos“.

-18.15: Premijer Kiriakos Mitsotakis i njegova supruga Mareva Grabovski-Mitsotakis dočekaće goste u novom kompleksu Nacionalne galerije, povodom 200 godina od izbijanja Revolucije 1821. godine.

-19.05: Dolazak ministra odbrane Francuske Republike Florens Parli na atinski međunarodni aerodrom „Eleftherios Venizelos“.

 

-20.30: Svečana večera u predsedničkoj palati. Obraćanje predsednice Republike Katerine Sakelaropulu i prikladni govori zvanica.

Četvrtak, 25. marta

-08.00: Ceremonija podizanja zastave na Svetoj steni Akropolja. Državnu himnu pevaće međunarodno poznati sopran Anastasija Zani, minut kasnije biće ispaljen dvadeset i jedan plotun iz topova sa brda Likabetus u centru Atine.

 
 
 

-08.30: Liturgija u Atinskoj eparhiji, u prisustvu predstavnika državnog, političkog i vojnog rukovodstva zemlje.

-09.20: Polaganje venca na spomenik Neznanom vojniku.

-10.00: Početak vojne parade.

 
Parada u Grčkoj

-11.30: Odlazak premijera Ruske Federacije Mihaila Mišustina sa atinskog međunarodnog aerodroma „Elefterios Venizelos“ za Solun.

-12.15: Sastanak premijera Kiriakosa Mitsotakis-a sa princom od Velsa u palati Makimus.

-14.45: Odlazak princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola sa atinskog međunarodnog aerodroma „Elefterios Venizelos“.

-15.30: Odlazak ministra odbrane Francuske Republike Florens Parli sa atinskog međunarodnog aerodroma „Eleftherios Venizelos“.

Petak, 26. marta

-20.30: Odlazak predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasiadisa i njegove supruge Andrise Anastasiadisa sa atinskog međunarodnog aerodroma „Elefterios Venizelos“.