COVID - 19: „Postoji mogućnost za treći, četvrti ili čak peti epidemijski talas“, kaže grčki doktor Dimitris Paraskevis

Koronavirus u Grčkoj www.grckenovosti.com

U sred letnje turističke sezone uspeli smo da umanjimo jačinu drugog talasa epidemije koronavirusa koji je počeo oko kraja jula, navodi vanredni profesor za epidemiologiju-preventivnu medicinu i član komisije stručnjaka Ministarstva zdravlja Dimitris Paraskevis.

Ugledni epidemiolog navodi da postoji mogućnost za treći, četvrti ili čak peti epidemijski talas, ako uslovi dozvoljavaju. Međutim, primećuje da epidemiološka kriva pokazuje stabilizacioni trend oko 20 dana i nada se da će u septembru doći do smanjenja slučajeva, „zbog povratka turista sa odmora, pod uslovom da slede mere i neće dolazi do daljih prenosa “. Istovremeno, ne krije zabrinutost zbog povećanog broja slučajeva u staračkim domovima i zatvorenim ugostiteljskim strukturama, za šta će, kako kaže, biti preduzete mere.

Što se tiče popunjenosti kreveta na intezivnoj nezi, gospodin Paraskevis navodi da je to oko 30% u Atini i Solunu. „Nešto što nam daje optimizam da ćemo na jesen ili zimu moći efikasno da se nosimo sa predstojećim trećim talasom, ali svi bismo trebali biti oprezni, jer ako se broj slučajeva COVID – 19 naglo i jako poveća, broj slučajeva na inntezivnoj će se u skladu s tim povećati i time i stope zauzetosti kreveta i njihova upravljivost biće smanjena “.