Ciklon „Janos“: Nastavlja svoj katastrofalni put

Ciklon u Grčkoj

Oluja nastavlja u pravcu juga nakon katastrofalnog prolaska kroz zapadnu Grčku i širu regiju Tesalije.
Preciznije, mediteranski ciklon „Janos“, posle skoro 24 sata na zapadnoj obali Grčke i Jonskim ostrvima, počeo je da se kreće prema jugu i u subotu ujutru njegov epicentar se nalazio jugozapadno od Peloponeza.
Ujutro i popodne danas se očekuje pogoršanje vremena na Istočnom Peloponezu, povremeno sa obilnim kišama i mogućim grmljavinom. Sinoć je najviše pogođeno područje Tesalije.

 
 
 

Podsećamo da je do sada u izveštaju o lošem vremenu bilo dvoje mrtvih i jedan nestali. Starija žena iz jednog sela u Farsali i 64-godišnji farmer, koji je pronađen ranije danas u blizini njegovog obora. Čovek je nestao juče, službe spašavanja su pronašle 40-godišnjakinju za koju se navodi da ju je odnela brza voda u Muzakiju (grad u oblasti Tesalije).
Očekuju se u nastavku ciklona obilne kiše i grmljavinske oluje koje će biti praćene olujnim vetrovima i danas će uticati na južno Jonsku oblast, Peloponez, Tesaliju i istočnu kontinentalnu Grčku. Slični fenomeni fenomeni pojaviće se na zapadnim Kikladima i zapadnom Kritu.
Efekti će postepeno slabiti u Tesaliji, a od popodneva na južno Jonskoj oblasti, istočnoj Grčkoj i severnom Peloponezu. Za nedelju oblaci sa kišom i grmljavinom mestimično jaki, očekuju se na zapadnim Kikladima i Kritu i privremeno rano ujutru na istočnom i južnom Peloponezu.

 

U ostatku zemlje moguće su lokalne kiše u podne i popodnevne sate na Dodekanezima i u planinama Epira i zapadne Makedonije. Duvaće vetrovi sever-severoistok, zapadni od 3 do 5 bofora i istočni od 6 do 8 sa manjim slabljenjem od podneva. Temperatura će padati uglavnom na istoku i severu.
Glavni grad Grčke danas su zahvatili snažni pljuskovi u prepodnevnim satima ali su oni prestali i sada je u Atini oblačno i toplo.

 
 
Nevreme u Grčkoj