Aleksandrino je cvet bez koga ne možemo zamisliti Božićnu čaroliju u Grčkoj

Vitlajemska Zvezda

Aleksandrino (Αλεξανδρινό), Vijetlejemska Zvezda ili Bozicna Zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima ili Poinsettia). Biljka je iz porodice Euphorbiaceae ili mlecnih trava, poreklom iz Meksika, Juzne Amerike, poznata kao Bozicni ukras.
To je biljka od koje se u Grckoj prave venci od crvenih i zelenih listova i sa malo zutog i koja cini bitan deo ukrasa tokom razlicitih bozicnih praznika. Kod Grka moze da visi napolju, na ulaznim vratima, iznad kamina, uspravno kao stalak za svece, na vrhovima jarbola brodova na balkonima zgrada.
Ovaj obicaj dolazi iz SAD-a kada je pre oko 200 godina prvi americki ambasador u Meksiku Joel Poinsett doneo ovu biljku sa sobom iz Juzne Amerike za vreme bozicnih praznika. Tako je Aleksandrino postala “klasican” bozicni cvet.

Aleksandrino Francuzi nazivaju ih “Etoiles de Noel”.

Aleksandrino ili Poinsettija bila je veoma popularna i vazna biljka za Asteke od 14. do 16. veka. Nazvali su ga “cuetlakochitl” i na nasem jeziku znaci “cvet koji umire u svojoj cednosti“. Bogovi su za njih svoju jarko crvenu boju dali kao podsetnik na svoje zrtve. Asteci su ukrasavali svoje palate beskonacnim nizovima Aleksandrina. Sa crvenih listova biljke uzimali su pigment i pravili crvenkaste boje za svoju odecu. Mlecni sok koji potice iz izdanaka korišcen je kao lek za lecenje groznice.

O ovoj biljci postoji mnogo mitova. Jedna od njih, i najpoznatiji, odnosi se na siromasnu meksicku devojku Pepitu koja nije imala novca da kupi dar malom Isusu. Ugledavsi je sa suzama u ocima, pojavi joj se andjeo i govori joj da sakuplja divlje korove. Dok ih je skupljala, suze su joj padale i oni su poceli da cvetaju i pretvaraju se u prelepe crvene Aleksandrine. Od tada pa nadalje, jarko crveni cvetovi bili su poznati pod nazivom „Flores de Noche Buena“ ili „Cvece noci“. Njegovi crveni listovi simbolizuju Hristovu krv, a beli predstavljaju njegovu cistocu.

U SAD je 12. decembra uspostavljeno da se slavi kao “dan poinsetti” i označava početak Bozica. Ovaj dan je u cast Joela Robertsa Poinsetta, coveka koji je pomogao donosenju Bozicne Zvezde u Ameriku.