Ako neko od čitalaca ima spisak pod nazivom "šta treba obavezno videti pre smrti", ubacite u taj niz i kapelu Krasopanagija

Krasopanagija Methana Peloponez Grčka

Ako neko od čitalaca ima spisak pod nazivom “šta treba obavezno videti pre smrti”, ubacite u taj niz i kapelu Krasopanagija.

Ova kapela ili mala crkva se nalazi u predelu koji kao da je izvučen iz filma “Pirati sa Kariba”.
Crkvica “Krasopanagija” je izgradjena na tako zabačenom, nepristupačnom, divljem mestu, opasanim morem sa jedne strane i strmim stenama sa druge, da vas prožima osećaj da te kriomice posmatraju zakrvavljene gusarske oči.
Prelepa, slikovita kapela “Krasopanagija“, se nalazi na zapadnom kraju poluostrva Methana na Peloponezu.
Legenda o „Krasopanagiji“ kaže da je pre mnogo, mnogo godina pomorac nakrcao svoj brod buradima punim vina i krenuo u Pirej da ih proda. Na plovidbi do Pireja se našao u katastrofalnoj buri. Molio je Devicu Mariju (Bogorodica) da mu pomogne da stigne do odredišta. Zakuno se ako živ izađe iz nevremena, da će u čast Device Marije napraviti crkvu od vina. Doista, Bogorodica mu je pomogla i kad se vratio, napravio je ovu vrlo malu crkvu.
Da bi je izgradio, umešao je zemlju sa vinom umesto sa vodom i zato je mesto gde je sagradio kapelu nazvano Krasopanagija (κρασί=vino,παναγία=Bogorodica).

U drugoj varijanti ove priče, pomorac nije stigao do svog odredišta, ali je spašen uz pomoć Bogorodice, tada je sagradio kapelu koristeći deo preostalog vina.

 

Krasopanagija“ ostaje nepoznato i netaknuto područje za većinu ljudi. Međutim, kapela “Krasopanagija” jedna je od najvažnijih znamenitosti poluostrva Methana, kako za zaljubljenike mora, tako i za avanturiste, koji ga posećuju svake godine sa obale da bi se divili divljoj lepoti Methane.

Postoje dva načina za posetu kapeli. Prvi je lakši, morem, sa nekom brodicom.
Drugi put je kopneni koji je mnogo rizičan. Ide se peške, kozjim stazama dužine 3,8km od sela ΚΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΑ (Kameni Hora) sa visinskom razlikom preko 200 m. Staza je prilično naporna i osim odlučnosti potrebne su i određene fizičke predispozicije.

Kapela “Krasopanagija” vas očekuje … sa svojim spokojem, mešavinom joda i čistog kiseonika i pogledom na rajsko vulkansko ostrvo Methana.